Παραδοσιακά τα πρώτα ταξίδια ενός νέου πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηρίζονται εθιμοτυπικά, όμως για την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ισχύει καθώς υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα τόσο εθνικά όσο και οικονομικά. Άλλωστε η επίσκεψη του στην Κύπρο την Δευτέρα γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Άγκυρα βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί και οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά να είναι συνεχείς λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν από τους πρώτους που είχαν βγει μπροστά και είχε ζητήσει να επιβληθούν από την Ε.Ε κυρώσεις στην Τουρκία...
, αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας την πλήρη ταύτιση των θέσεων που έχει η ελληνική κυβέρνηση με την κυπριακή. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό από την στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Άγκυρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ακολουθήσει την πάγια στρατηγική που είναι ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις εξελέγη πρωθυπουργός, ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο αναμένεται να συναντηθούν το επόμενο διάστημα.
Πρώτη συζήτηση για τα πλεονάσματα
Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα ταξίδια που θα ακολουθήσουν τα τέλη Αυγούστου σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί η οικονομία αλλά και το μεταναστευτικό. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και τα όσα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός περνάει σε σημαντικό βαθμό μέσα από την μείωση των πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός μέσα από τις πρώτες παρεμβάσεις του και κυρίως με το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού και τις Σκουριές, θέλει να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους πως η νέα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη στοχεύει στις επενδύσεις αλλά και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο τονίζουν πως δεν δεχθούν αλλαγές στα όσα έχουν συμφωνηθεί. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με σύμμαχο τα θετικά αποτελέσματα των αγορών, θα μπορέσουν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Το βέβαιο είναι πως μέσα από αυτές τις συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια σαφή εικόνα για την στάση των εταίρων λίγο πριν τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ. Στην συνέχεια αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί οι οποίοι θα έχουν τις πρώτες τους επίσημες επαφές με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης.
Αναζητείται συνάντηση με Τράμπ
Μέσα στον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 17-30 Σεπτεμβρίου. Ήδη τα διπλωματικά γραφεία μεταξύ των δύο χωρών εργάζονται γι’ αυτό τον σκοπό προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει μια σειρά από ζήτημα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο κάτι που αποδεικνύεται από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικλ Πένς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.