Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες για να συγκεντρώσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος της Amazon για άσκηση μονοπωλιακής πολιτικής, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα των Financial Times – κι αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι... εργάζονται στην υπόθεση-ορόσημο σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση γνώση του θέματος.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2019 η Κομισιόν κατηγόρησε τον αμερικανικό κολοσσό λιανικού εμπορίου ότι χρησιμοποίησε τον αλγόριθμό του για να ενισχύσει τεχνητά τα ίδια προϊόντα εις βάρος εκείνων των ανταγωνιστών του, που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα του. Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετά συχνά οι χρήστες καταλήγουν να αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας σε υψηλότερη τιμή....
Ωστόσο, ακόμα και μετά σχεδόν δύο χρόνια ερευνών, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγωνίζονται να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο σχετικός αλγόριθμος της Amazon, κι ενώ έχουν αποστείλει αίτημα στην εταιρεία με λεπτομερέστατες ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να ενδυναμώσει την προβολή ενός προϊόντος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν από κοντά το θέμα.Απόρρητο
Αυτοί οι παράγοντες προσέθεσαν ότι οι αξιωματούχοι είναι επίσης απίθανο να μπορούν να δουν τον ιδιόκτητο κώδικα του ομίλου της Amazon για να στοιχειοθετήσουν την υπόθεσή τους εξαιτίας των νομοθετικών περιορισμών που υφίστανται και αφορούν τα εμπορικά μυστικά. Οσοι άνθρωποι ασχολούνται με έρευνες σχετικές με τη δραστηριότητα των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται προ εμποδίων πολύ συχνά. Και τα εμπόδια ανακύπτουν όταν προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στα «μαύρα κουτιά» των ομίλων, δηλαδή στον κώδικα, τον οποίο χρησιμοποιούν. Και όπως επισημαίνει στους Financial Times εμπειρογνώμονας σε νομικά θέματα με έδρα στις Βρυξέλλες, «οι περιπτώσεις που περιλαμβάνουν αλγορίθμους είναι περίπλοκες. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν χρειάζεται να υπαγορεύσει το πώς ακριβώς λειτουργεί ένας κώδικας, εφόσον επαφίεται στην εκάστοτε εταιρεία να αποδείξει πως ο τρόπος με τον οποίον τον χρησιμοποιεί είναι θεμιτός». Παρά ταύτα, πολλοί άνθρωποι από όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, επισημαίνουν ότι ειδικά η υπόθεση κατά της Amazon προχωρεί πιο αργά συγκριτικά με άλλες συναφείς. Λόγου χάριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ήδη έτοιμη να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος της Apple, η οποία φέρεται να έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην πλατφόρμα της για τη ροή μουσικής εις βάρος ανταγωνιστριών της, όπως προέκυψε έπειτα από έρευνες δύο χρόνων.
Την προσπάθεια της Κομισιόν στην υπόθεση της Amazon έρχεται να επιβαρύνει και το χάσμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στους δικούς της μεγαλόπνοους στόχους για να χαλιναγωγήσει τους «4 μεγάλους της τεχνολογίας» (Apple, Amazon, Facebook, Google) και του πόσο πιο περίπλοκη αποδεικνύεται η πραγματικότητα ως προς την υποχρέωση των εν λόγω επιχειρήσεων να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτούν. Στα τέλη του 2020 οι Βρυξέλλες, άλλωστε, δημοσίευσαν νέα σχέδια νόμων με στόχο να περιορίσουν την ισχύ –συχνά μονοπωλιακή– των ομίλων. Τον Νοέμβριο, τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε επίσημα την Amazon για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού, διότι όσες πληροφορίες συλλέγει από τις πωλήσεις τρίτων εμπόρων στην πλατφόρμα της, τις εκμεταλλεύεται για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα.