Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει μέτρα καθοριστικής σημασίας, αλλά και για να χτίσει το αφήγημά της ότι «η αντιπολίτευση και οι διαδηλώσεις ευθύνονται για τον κορονοϊό».
Δυο νέες εστίες μεγάλης κοινωνικής έντασης προγραμματίζει να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, επικαλούμενη το... δικαίωμά της να νομοθετεί: Την επίσπευση της εισόδου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα πέντε ανώτατα ιδρύματα και το νέο νόμο για το εργασιακό!
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτίθεται, σύμφωνα με διαρροές που γίνονται, να βάλει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια τον ερχόμενο μήνα, παρότι δεν έχουν ακόμα γίνει οι προσλήψεις των 1.000 και πλέον ειδικών φρουρών που προορίζονται για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, θα δημιουργηθούν ομάδες από αστυνομικούς που θα αποσπαστούν από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να τοποθετηθούν από τώρα στις σχολές, καθώς αυτές είναι κλειστές και άρα οι αντιδράσεις θα είναι λιγότερες.
Οι δε ειδικοί φρουροί θα είναι έτοιμοι για να αναλάβουν δράση αρχές φθινοπώρου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η ταχύρρυθμη εκπαίδευσή τους -σημειωτέον ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι διετής. Για μετά το Πάσχα -το αργότερο- η κυβέρνηση ετοιμάζεται, όμως, να φέρει στη Βουλή και το νέο εργασιακό, το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση κατακτήσεις δεκαετιών για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα βρεθούν στην πλειοψηφία τους σε πολύ δυσχερή θέση στη μετακορονοϊό εποχή.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί την «κατάλληλη» χρονική περίοδο για να φέρει το νομοσχέδιο, καθώς γνωρίζει ότι οι αντιδράσεις θα είναι πρωτοφανείς και ενδέχεται να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις για την κυβέρνηση, εφόσον οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις «σμίξουν» με τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία.
Για τα συνδικάτα και την προοδευτική αντιπολίτευση, άλλωστε, το εργασιακό έχει ήδη ανακηρυχθεί ως «η μητέρα των μαχών». Η κυβέρνηση, πάντως, έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την πανδημία, προκειμένου να περάσει δύσκολα μέτρα, αλλά και προκειμένου να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, πρωτίστως την αξιωματική, ότι στηρίζει τις διαδηλώσεις και συνεπώς συμβάλλει στη μετάδοση του κορονοϊού. Τα διακυβεύματα, συνεπώς, είναι μεγάλα-και για αυτό η κυβέρνηση όχι απλώς δεν θα αναζητήσει συναίνεση, αλλά θα πυροδοτήσει την ένταση επιδιώκοντας «με ένα σμπάρο, δυο τρυγώνια»...
Βασίλης Σκουρής
ieidiseis.gr