Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

«Big Brother» για τα 242,6 δισ. ευρώ του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους δρομολογεί η κυβέρνηση

 
Τη δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τη δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων θα χρηματοδοτήσει το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης των 30,9 δισ. ευρώ.

Στα πλαίσια της εφαρμογή της στρατηγικής για την αφερεγγυότητα, που αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και την παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση δρομολογεί μια βάση δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους.

Να σημειωθεί πως το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 108,1 δισ. ευρώ είναι χρέη προς την εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα 58,1 δισ. ευρώ χρέη προς τις τράπεζες και 38,9 δισ. ευρώ οφειλές προς τις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Η βάση δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους θα προσφέρει λοιπόν πληροφόρηση για την εξέλιξη αυτών των χρεών σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί τον θεσμό του Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών (επιχειρήσεις και ιδιώτες), βάσει δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών.

Ο θεσμός αυτός θα είναι συμπληρωματικός με τα 39 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που παρέχουν σε όλη την επικράτεια στον πολίτη δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για κάθε περίπτωση οφειλής.

Στόχος του Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων θα είναι η αντιμετώπιση των δυσκολίων επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ό,τι αφορά στη λήψη δανείων και άλλων μορφών χρηματοδότησης, μετά από τις πολυετείς πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, μέσω της ευκολότερης πρόσβασης στην πιστωτική πληροφορία.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny