Σε αύξηση των τόνων κατά των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη γενοκτονία των Αρμενίων επιδόθηκε μετά από καιρό ξανά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι Αρμένιοι ήταν εκείνοι που ξεσηκώθηκαν κατά των μουσουλμάνων πριν από έναν αιώνα και... διέπραξαν τις σφαγές κατόπιν ξένων… παροτρύνσεων κι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να μάθει τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
«Είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του έθνους, από το Ματζικέρτ μέχρι τη Νίκαια, από το Ικόνιο μέχρι το Σοούτ, από την Προύσα μέχρι την Αδριανούπολη, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άγκυρα. Δεν μπορείτε να δείτε ή να βρείτε καμία επαίσχυντη σκηνή σε κανέναν από τους πολέμους που διεξήγαμε σε μια ευρεία γεωγραφία από τη Γαλικία έως τη Λιβύη.
Από όπου αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε ήταν γιατί έγιναν οι πιο φρικτές και βάναυσες σφαγές. Όλα τα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς έχουν μπει στο στόχαστρο.
Οι Αρμένιοι στην Ανατολία ξεκίνησαν μια εξέγερση μετά την παρότρυνση και τον εξοπλισμό που τους παρείχαν ξένα κράτη και επιτέθηκαν στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Τα στοιχεία για τις θηριωδίες που επιδεικνύονται από τις σφαγές που διέπραξαν οι αρμενικές συμμορίες υπάρχουν ακόμη.
Η δολοφονία και μόνο ενός αθώου ανθρώπου, ανεξάρτητα από την πίστη και την καταγωγή του, είναι τραγωδία. Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας για τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους. Αυτή την ευαισθησία μοιραζόμαστε δημοσίως εδώ και χρόνια.
Οι δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αρμενίων, οι οποίοι υποτίθεται ότι αναγνωρίζονται από κυβερνήσεις και κοινοβούλια διαφόρων χωρών, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς. Έτσι βλέπουμε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά δεν τη λαμβάνουμε υπόψη, γιατί όλα βασίζονται σε ψέματα και ψευδείς πληροφορίες.
Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μάθει πολύ καλά την ιστορία αυτή. Χωρίς να γνωρίζει κάτι καλά, δεν είναι δυνατόν να σηκώνεται να προκαλεί την Τουρκία. Δε γίνεται να το συγχωρέσουμε αυτό. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τη μεγαλύτερη ζημιά αυτής της υποκρισίας, που στόχο έχει την καλλιέργεια μιας έχθρας μεταξύ του τουρκικού και του αρμενικού λαού, υπέστη και θα υποστεί η αρμενική κοινότητα», δήλωσε.
«Δεν αρμόζει σε κάποιους να είναι βουλευτές»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα και στην κίνηση του αρμενικής καταγωγής Τούρκου βουλευτή Γκαρό Παϊλάν να καταθέσει πρόταση νόμου στην τουρκική βουλή για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία.
Τον χαρακτήρισε «θρασύ και προδότη» του τουρκικού έθνους, το οποίο μάλιστα τον πληρώνει.
«Βλέπουμε να εκδηλώνεται μια αυθάδεια στο κοινοβούλιο της χώρας μας, σε έναν θεσμό που εκφράζεται σε ύψιστο βαθμό η εθνική βούληση, Πέρα ??από ασέβεια, αποτελεί και προδοσία. Το γεγονός ότι αυτή η προδοσία, που μέχρι στιγμής εκφράζονταν σε λεκτικό επίπεδο, έχει φτάσει σε επίπεδο πρότασης νόμου, αναπόφευκτα φέρνει στο νου το ερώτημα ποιος υποστηρίζει αυτούς τους αχρείους.
Δεν μας αρέσει να είναι μέλη αυτού του κοινοβουλίου. Το έθνος μου δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί αυτούς τους προδότες, τα παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο κοινοβούλιο, να τρέφονται πρώτα από τους φόρους και τους μισθούς αυτού του έθνους.
Πιστεύω ότι θα λογοδοτήσει για αυτή την αυθάδεια και θα κάνει αυτό που απαιτείται.
Κι όσοι έχουν παρόμοιες αυταπάτες στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της βουλής θα λογοδοτήσουν στην κάλπη».
«Αύριο θα μιλήσω με Πούτιν»
Ο Τούρκος πρόεδρος, εμμένοντας στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του στον πόλεμο, ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνομιλήσει με το Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι μία συνάντηση ηγετών στην Τουρκία.
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας. Συνεχίζω τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις μου με τα μέρη και τους θεσμούς για έναν ειρηνικό τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Σήμερα, συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΟΗΕ πριν πάει να συναντηθεί με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Εξετάσαμε διεξοδικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Τις προάλλες είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζελένσκι. Αύριο θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Πούτιν.
Οι συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζουν να αποτελούν τη σημαντικότερη βάση για την επίλυση της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης σε επίπεδο ηγετών και να υπογράψουμε μία τελική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο»...
ethnos.gr