Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Κ. Μητσοτακης: Μίλησε για συγκράτηση τιμών ενέργειας ως φάρμακο για τον... λαϊκισμό...


  Τις προτάσεις για ευρωπαϊκή δράση ώστε να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας επανέλαβε από το Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με το μέλλον και της κυβέρνησής του...

Σε συζήτηση με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico Φλόριαν Έντερ, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με αυτή του πετρελαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αναγκαίο να λάβουμε αποφάσεις που θα συγκρατήσουν τις τιμές και θα προστατεύσουν τους πολίτες. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να ενισχυθούν και πάλι»...
«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» είπε επίσης.

Το (ευρωπαϊκό) πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κάποτε απέρριπτε την πρόταση αυτή ως ανεδαφική, είπε, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης» πως «υπάρχει η επιλογή να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει γενικώς να είμαστε δημιουργικοί και να λάβουμε ενωμένοι αποφάσεις. Είναι διαθέσιμα 35 δισ. ευρώ και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Αν δεν γίνει πανευρωπαϊκά, θα το κάνει ο καθένας σε εθνικό επίπεδο».

Και αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησή του, ισχυρίστηκε ότι «στην Ελλάδα, πάντως, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τον "πόνο" στην πραγματική οικονομία».

Ειδικά για τα ενεργειακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε αναγκαστική μεταστροφή μετά την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, είπε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε φυσικά και τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά πρέπει να γίνουν και οι παραπάνω παρεμβάσεις, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση. Πιστεύουμε πάντα ότι οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για επιτάχυνση των απαραίτητων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο σε μια μέρα», αλλά πρόσθεσε ότι «τυχόν ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στο θέμα αυτό είναι σε βάρος της Ουκρανίας που δέχεται τη βία». Και υπενθύμισε τη συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ για εισαγωγή -του ακριβού πάντως- υγροποιημένου αερίου (LNG). «Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε κάτι ανάλογο με την Αυστραλία… Υπάρχει πεδίο για μεγαλύτερη συνεργασία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά» είπε.

Εκλογές με το ίδιο «όραμα»

«Το όραμα είναι ακόμα το ίδιο με το οποίο εκλεγήκαμε το 2019 και με το οποίο το 2023 θα ζητήσουμε αν θέλουν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη μας. Πήραμε ήδη τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το καλοκαίρι θα βγούμε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε τη χώρα και να στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών με κάθε δυνατό τρόπο. Χωρίς βέβαια να ρισκάρουμε τη δημοσιονομική πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το 2022 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να είχε να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις, «αλλά παρά τα έκτακτα γεγονότα ήμασταν συνεπείς στην πολιτική μας και στις δεσμεύσεις μας, με μεταρρυθμίσεις όπως στην παιδεία και την εργασία». 

«Χθες λάβαμε τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ (σ.σ. από το Ταμείο Ανάκαμψης)» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει τον στόχο, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε.

«Καλόηθες» χρέος...

Όσον αφορά το «υψηλό» όπως παραδέχθηκε ελληνικό χρέος, υποστήριξε ότι είναι «πιο καλόηθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. 

«Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το προϋπολογισμό του 2022 λόγω των έκτακτων γεγονότων, αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023» υποστήριξε.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny