Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Κύπρος: Οι σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και το τουρκικό «μπλόκο»

 
Το κεφάλαιο ΝΑΤΟ και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ήταν κάτι που δεν άφηνε αδιάφορη την κυβέρνηση Αναστασιάδη από την αρχή της θητείας της. Σε διάφορες χρονικές στιγμές είχε προβάλει το ενδιαφέρον της, χωρίς όμως το ζήτημα να προχωρήσει. Από τη μια ήταν το μπλόκο που έστηνε η Τουρκία και από την άλλη η απροθυμία του διεθνούς οργανισμού και της πλειοψηφίας των κρατών μελών να εντάξουν μια χώρα που παρά τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης κουβαλούσε κι ένα πρόβλημα που θα επηρεάζει τη συνοχή της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ζυγίζοντας τα πράγματα η Λευκωσία και βλέποντας ότι δεν είχε προοπτική το θέμα, δεν έγινε ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ...

Έτσι, μετά τις πρώτες συζητήσεις του θέματος, που περισσότερο απασχόλησαν την εσωτερική παρά την εξωτερική ατζέντα, το ζήτημα έκλεισε. Κατά τη δεύτερη πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη το κεφάλαιο ΝΑΤΟ ή Συνεταιρισμός για την Ειρήνη ήταν εκτός ατζέντας. Για την κυπριακή Κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν θα επέτρεπε καν συζήτηση του όλου θέματος.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και οι αντιδράσεις δύο σκανδιναβικών χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι του ΝΑΤΟ, αναθέρμαναν και τη συζήτηση στη Λευκωσία. Με τον Ιωάννη Κασουλίδη να παραδέχεται, χθες, πως το όλο θέμα ήταν κάτι που απασχόλησε τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από δικής τους πλευράς έγινε η απαραίτητη κατ’ οίκον εργασία.

Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης, στο ΥΠΕΞ ετοιμάζονται διάφορα έγγραφα/μελέτες για το θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Είπε επίσης ότι στο ΥΠΕΞ σκέφτονται διάφορα σενάρια για το όλο θέμα. Παραδέχεται την ίδια ώρα πως η κατάσταση, όσον αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις, δεν έχει διαφοροποιηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Αυτό που έχει αλλάξει, σε σχέση με το παρελθόν, είναι το διεθνές περιβάλλον και κυρίως το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο και υπό αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση δεν διαφοροποιείται και ούτε υπάρχουν ψευδαισθήσεις στη Λευκωσία ότι η Τουρκία θα έχει νέα προσέγγιση.

Ο Ι. Κασουλίδης παραδέχθηκε ότι η διαφορά μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας έχει να κάνει με τη χώρα που αντιδρά για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση της Φινλανδίας η αντίδραση προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο αντιδρά η Τουρκία η οποία είναι χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, χθες η Τουρκία εμφανίστηκε αρνητική στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι επιφυλακτικός. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι δύο αυτές χώρες φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες χώρες θα γίνουν «παράδεισος» για τρομοκράτες- εννοώντας μέλη του PKK. Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ οι δύο χώρες πρέπει να υπάρχει ομοφωνία.

Από την άλλη η Τουρκία αντιδρά και σ’ ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση. Σ’ αυτή την περίπτωση η Λευκωσία δηλώνει πως δεν θα κάνει πίσω και θα επιμένει να κρατά την πρότασή της για ΜΟΕ. Ο Ι. Κασουλίδης επανέλαβε και χθες την εκτίμησή του ότι η πρόταση που ετοίμασε η κυπριακή Κυβέρνηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δημιουργεί προοπτικές για το Κυπριακό. Τόνισε ότι από δικής του πλευράς θα επιμένει και θα προωθεί συνέχεια τα ΜΟΕ, ενώ παράλληλα κατέγραψε ως θετική εξέλιξη την αντίδραση μερίδας της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, η οποία δείχνει διάθεση να συζητήσει τα μέτρα. Από την άλλη, τόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όσο και οι κύκλοι που ελέγχονται από την Άγκυρα εμφανίζονται κάθετα εναντίον των ΜΟΕ.

Πηγή: philenews


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny