Γιορτές εν όψει και τα «καλάθια» αγορών με αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν την τιμητική τους. Μετά, λοιπόν, το… καλάθι της ΕΛΣΤΑΤ, το πλέον επίσημο σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις... τιμών, ήλθε το «καλάθι του νοικοκυριού», για το οποίο τόσος θόρυβος έγινε, όπως και το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη», για να ακολουθήσει το «καλάθι» του ΙΕΛΚΑ (φορέας που χρηματοδοτείται από τα σούπερ μάρκετ) το οποίο συγκρίνει το κόστος αγοράς βασικών αγαθών στην Ελλάδα σε σχέση με τα κόστη προμήθειας ανάλογων προϊόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ας σταθούμε στο τελευταίο για κάποιες γρήγορες, πλην όμως κρίσιμες διαπιστώσεις. Το συνολικό κόστος αγορών στην Ελλάδα εμφανίζεται φθηνότερο έναντι άλλων χωρών όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αλίμονο… χρειαζόταν έρευνα για να βγάλουμε τα σχετικά συμπεράσματα; Προφανώς και όχι, όμως από τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποδείχθηκε ότι το «καλάθι» με τα αγαθά πρώτης ανάγκης (41 σε σύνολο) είναι ακριβότερο στη Βρετανία κατά μόλις 8% έναντι της Ελλάδας και στη Γαλλία κατά 15%, όταν οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ των δύο αυτών χωρών προσομοιάζει με επίσκεψη σε… φαρμακείο. Θυμίζουμε ότι προ ολίγων ετών οι διαφορές τιμών μεταξύ των σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και της Βρετανίας ή της Γαλλίας ήταν… αστρονομικές. Αυτό… ξέχασε να μας το επικοινωνήσει ο τιμολήπτης.
Κατά τα λοιπά, θα είχε ενδιαφέρον το ΙΕΛΚΑ να συγκρίνει το κόστος του εορταστικού καλαθιού του 2022 με αυτό του 2021, αλλά και να μας παρουσιάσει χώρες έναντι των οποίων η Ελλάδα τυγχάνει να είναι ακριβότερη, διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η ελληνική αγορά είναι η φθηνότερη της Ευρώπης. Και για να μην… παρεξηγούμαστε, ο βασικός μισθός στη Βρετανία «απέχει» παρασάγγας του 8% και στη Γαλλία του 15%, από τον βασικό μισθό στην Ελλάδα. Καλό είναι στο «ζύγι», πέραν των τιμών, να μπαίνουν και τα εισοδήματα όπως διαμορφώθηκαν μετά τα τρία μνημόνια...
Πλάτωνας Τσούλος
Η Ναυτεμπορική