Νέα στοιχεία βαραίνουν την Καϊλή...
Νέα στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας για το μεγάλο σκάνδαλο του Qatar-Gate στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ... συνεχίζονται η έρευνα με τη συμμετοχή πλέον της Europol και οι ανακρίσεις των υπόπτων.
Στο μεταξύ ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της συμμορίας, Αντόνιο Παντσέρι, συνεργάζεται με τους Βέλγους ανακριτές και υποστηρίζει πως όλα ήταν μέρος μιας συμφωνίας για να αποφευχθούν αντικρουόμενες αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρώην ευρωβουλευτής και συνδικαλιστής από το Μπέργκαμο παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες από τις κατηγορίες, που του απαγγέλθηκαν από τις βέλγικες αρχές, και ισχυρίστηκε πως το αντάλλαγμα ήταν 50 χιλιάδες ευρώ.
Δίνοντας πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές κατηγόρησε τον Κοτσολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα και αμφισβήτησε τον σοσιαλιστή Ταραμπέλα, που «πήρε στο Κατάρ», και αναφέρθηκε στην Σοσιαλδημοκράτισσα Μαρία Αρένα, που «πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι πήρε δώρο». Επιβεβαιώθηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος του Μαροκινού πρέσβη στη Βαρσοβία, Άμπνταραχίμ Άτμουν, ο οποίος ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών.
Σύμφωνα με την Il Fatto, ο Ιταλός πολιτικός δήλωσε ότι δεν εμπλέκονται ο επικεφαλής του συνδικάτου Λούκα Βιζεντίνι και ο Νικολο Φίγκα- Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας μιας ομάδας εκστρατείας για το κράτος δικαίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Παντσέρι παραδέχτηκε ότι ήταν στο μισθολόγιο του Μαρόκου και του Κατάρ από το 2019, εργαζόμενος κατά των ψηφισμάτων που ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα των χωρών.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι επιχείρησε να κρατήσει μια αμυντική γραμμή προκειμένου να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε δωροδοκηθεί. «Τα χρήματα στο σπίτι μου δεν ήταν διαθέσιμα σε κανέναν άλλο», απάντησε όταν ρωτήθηκε για τα 700.000 ευρώ μετρητά, που βρέθηκαν σπίτι του, στο κρεβάτι, την ντουλάπα και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι.
Το τεράστιο ποσό αποτελεί το ισχυρότερο στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, που συντονίζει την πολύμηνη έρευνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα λεφτά ήταν εκεί για επτά μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί.
Aύριο καταθέτει η καταθέτει η Καϊλή
Τα χρήματα, που βρέθηκαν σε βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή είναι το πιο επιβαρυντικό στοιχείο για την τέως αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Η 44χρονη πολιτικός βρίσκεται προφυλακισμένη στη φυλακή Haren των Βρυξελλών περιμένοντας τη νέα ακρόαση η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο και η οποία θα καθορίσει αν θα περάσει τις γιορτές πίσω από τα κάγκελα.
Η Καϊλή παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει χρήματα από το σπίτι της, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επιβεβαίωσε ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ωστόσο, επιμένει στην αθωότητα της εντολέα του και απορρίπτοντας τις αναφορές ότι η ίδια προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και άλλους ευρωβουλευτές ο δικηγόρος υποστήριξε πως τους τηλεφώνησε για να πάρουν τα "βρώμικα χρήματα" που τους ανήκαν.
Κατασχέθηκε διαμέρισμα του Ταλαμάνκα στην Ιταλία
Στο πλαίσιο της έρευνας του σκανδάλου η βελγική αστυνομία συνεργάζεται και η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol. Οι ερευνητές θα πρέπει να χτενίσουν τον μεγάλο όγκο τηλεφώνων και συσκευών, καθώς εκατοντάδες κινητά, υπολογιστές και tablet κατασχέθηκαν κατά τις περίπου είκοσι έρευνες σε Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα.
Χθες εκδόθηκε διαταγή για κατάσχεση σε διαμέρισμα στην Σερβίνια της Ιταλίας, το οποίο αγοράστηκε τον Απρίλιο από την εταιρεία Nakaz του Νικολό-Φιγκά Ταλαμάνκα, νούμερο ένα της ΜΚΟ "No Peace Without Justice" , που θεωρείται από τους εισαγγελείς ως ένα από τα μέρη της συμμορίας. Ο άνδρας συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρατείται με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Η αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 215.000 ευρώ και φέρεται να έγινε στην προσπάθεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
«Η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι είμαστε οι διαφθορείς»
Παράλληλα, οι εμίρηδες επιχειρούν να περάσουν την αντεπίθεση διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει τη διαφθορά. Στέλεχος κοντά στη βασιλική οικογένεια απέρριψε τις κατηγορίες μιλώντας στη Repubblica. «Δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αν κάποιος έκανε λάθος θα είμαστε άκαμπτοι», ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν σε μεταδόσεις τους ότι η Ευρώπη ενεργεί σύμφωνα με «προκαταλήψεις».
Το στέλεχος ισχυρίστηκε πως εάν η εμπλοκή ενός πολίτη του Κατάρ προκύψει από τη βελγική έρευνα για τις δωροδοκίες προς τους ευρωβουλευτές, για να αμβλύνει την αμφιλεγόμενη διεθνή εικόνα του Κατάρ, η κυβέρνηση της Ντόχα θα ήταν έτοιμη να τον τιμωρήσει. «Αυτό σίγουρα θα το κάναμε. Στο πρόσφατο παρελθόν δεν διστάσαμε να συλλάβουμε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Αλλά πρέπει να μας δώσουν μόνο μία απόδειξη, πρέπει να το πάνε στα δικαστήρια. Και δεν βλέπουμε τα στοιχεία», είπε
Όσον αφορά την πιθανή περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως συνέπεια των μέτρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, που επισκιάστηκαν την περασμένη Κυριακή από διπλωματική πηγή στη Ντόχα είπε τα εξής: «Για το φυσικό αέριο, η αγορά μας είναι κυρίως η Ασία. με μεγάλα συμβόλαια: 27 χρόνια για την Κίνα, 15 για την Ινδία και την Ιαπωνία, για παράδειγμα. Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε τις προμήθειες, δεν το κάναμε ούτε με τα ΗΑΕ, παρά τον αποκλεισμό εναντίον μας το 2017... Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι τα θέλει σύντομα, 1 ή 2 χρόνια, αλλά θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε κάποιους Ασιάτες πελάτες και υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα»...
efsyn.gr