Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που πιθανόν να οδηγήσουν στην εκλογή Προέδρου από το Συνέδριο και όχι από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία.
Η εκλογή Προέδρου από τη βάση που ακολουθήθηκε το 2021, με μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα, είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα (καμπάνια και εγγραφή μελών) καθώς ακολούθησε τις αντίστοιχες διαδικασίες που έδωσαν ώθηση και στο ΠΑΣΟΚ όταν εξελέγη ο Ν. Ανδρουλάκης.
Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε έναν νέο, εν πολλοίς αχαρτογράφητο δρόμο επανίδρυσης και καλείται να εκλέξει νέα ηγεσία για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Όπως γίνεται κατανοητό αυτή η επανίδρυση δεν περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα αλλά και την χάραξη νέας πολιτικής στρατηγικής και για αυτό είναι αρκετά πιθανόν να προκριθεί μία πιο «πολιτική» και ιδεολογική διαδικασία όπως το Συνέδριο -όπου όλα τα πολιτικά σχέδια πέφτουν στο τραπέζι- σε αντίθεση με μία εκλογή από τα μέλη, η οποία μπορεί να καταλήξει «πασαρέλα» υποψηφίων με αποκλειστικά επικοινωνιακά κριτήρια.
Ένας άλλος λόγος αφορά στην χαμηλή συμμετοχή που πιθανόν να έχει μία εκλογή από τη βάση, λόγω της ηττοπάθειας ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα «χτυπήσει» επικοινωνιακά με αρνητικό τρόπο.
Ο ρόλος του Τσίπρα
Σε όποιο σενάριο και αν προτιμηθεί για την εκλογή νέας ηγεσίας καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο απερχόμενος Πρόεδρος που αποτέλεσε για πολλά χρόνια συγκολλητική ουσία ανάμεσα σε τάσεις, ομαδώσεις και ετερόκλητες ανθρωπογεωγραφίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν συνηγορούν επ' ουδενί στην ... παράδοση δαχτυλιδιού σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, ωστόσο αυτό μένει να φανεί ανάλογα και με το ποιοί ή ποιές θα θέσουν υποψηφιότητα όταν ανοίξει η σχετική λίστα.
Από την άλλη, έαν ο πρώην Πρωθυπουργός παραμείνει εντελώς αμέτοχος, εάν δηλαδή αποκηρύξει το ρόλο του εγγυητή της μετάβασης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεδομένα θα εισέλθει σε μία άναρχη σύγκρουση, έναν γενικευμένο πόλεμο «όλων εναντίον όλων».
Άλλωστε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα μαθημένα σε τέτοιου τύπου δομικές αλλαγές μετά από 15 χρόνια αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας της ίδιας ηγετικής ομάδας στο κόμμα.
www.bankingnews.gr