Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία ευρεία αυτοδυναμία και μία “άνετη” κοινοβουλευτική πλειοψηφία επετεύχθη στις δεύτερες εκλογές. Όμως πάνω στη Δημοκρατία, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, πέφτει ξανά μία βαριά ακροδεξιά σκιά.
Οι Σπαρτιάτες... μπαίνουν στη Βουλή, με τις ευλογίες του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη, απόδειξη της αποτυχίας των απανωτών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την είσοδο της χριστιανοακροδεξιάς Νίκης και την παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου, σημαίνει ότι η ΝΔ θα έχει στο Κοινοβούλιο τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα εκ δεξιών της. Και εξ αριστερών της, μία αποδυναμωμένη και καταβαραθρωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισέρχεται εκ των πραγμάτων σε περίοδο εσωστρέφειας.
Η μονοκομματική παντοκρατορία φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλη επιτυχία. Αλλά ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η αλαζονεία που μπορει να φέρει.
Η ΝΔ θα κληθεί τώρα να απαντήσει σε ένα υπαρξιακό ερώτημα, το οποίο την είχε απασχολήσει και επί Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή απέναντι: Θα επιχειρήσει να κρατήσει τους δεξιούς και συντηρητικούς ψηφοφόρους, με μία δεξιά στροφή; Θα υιοθετήσει για άλλη μία φορά σκληρές θέσεις, ελπίζοντας ότι θα της φέρουν πίσω την ακραία δεξιά;
Ή θα θεωρήσει ότι παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία να κυριαρχήσει απόλυτα στο κέντρο; Και πως θα ορίσει τις πολιτικές που απευθύνονται στο κέντρο;
Ο κίνδυνος για τη ΝΔ σε ένα “σύστημα ενάμιση κόμματος”, είναι πως όσοι ψηφοφόροι απογοητευτούν από την κυβέρνηση και θα έχουν μία αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, μπορεί να στραφούν σε ακροδεξιές σειρήνες που παριστάνουν τις αντισυστημικές φωνές, ενώ όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη με τη ΧΑ, αλλά και την Ελληνική Λύση, ψηφίζουν μαζί με την κυβέρνηση στα κρίσιμα.
Και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα απογοητευτούν. Την περασμένη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την “τύχη” να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ μετά από χρόνια μνημονίων και λιτότητας λόγω της πανδημίας. Και μοίρασε αφειδώς χρήμα, ξεχνώντας τις φιλελεύθερες λογικές. Αυτό έπαιξε στην πραγματικότητα καθοριστικό ρόλο. Όμως δεν είναι κάθε μέρα του Αη – Γιαννιού. Το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια τελειώνουν. Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται για συγκρούσεις σε Παιδεία, Υγεία, Δημόσιο.
Τις απαντήσεις σε όλα αυτά φυσικά και δεν μπορεί να τις δώσει η ακροδεξιά. Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά όμως θα καθορίσουν τη ροή των γεγονότων. Είτε εκουσίως είτε ακουσίως. Τι θα πράξει λοιπόν η ΝΔ;
Bικυ Σαμαρά
News247.gr