Σημαντικά εμπόδια στη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό θέτουν Πολωνία και Ουγγαρία, προσπαθώντας να επιβάλλουν σκληρότερους όρους στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.Σύμφωνα με το Politico, η Πολωνία ζητά από τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν πως οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό θα λαμβάνονται ομόφωνα.
Πρόκειται για κίνηση που ακυρώνει την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.
Στο πλευρό της Πολωνίας η Ουγγαρία, η οποία έχει εκφράσει ενστάσεις στη συμφωνία.
Σύμμαχος της Πολωνίας ήταν η Ουγγαρία η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι δεν έχει διευθετηθεί το θέμα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, κάλεσε τους ηγέτες να θέσουν το μεταναστευτικό στη διάταξη της επόμενης Συνόδου, τον Οκτώβριο
Στην συνέχεια ήρθε το χτύπημα από το πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban που μπλόκαρε την προσπάθεια οριστικοποίησης των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό.
Η Πολωνία υποστηρίζει τη θέση της Ουγγαρίας ανέφερε αξιωματούχος.
Οργή Scholz
Η κίνηση αυτή είναι μια έμμεση προσπάθεια να ακυρωθεί η πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία θα μετεγκαθιστούσε μετανάστες σε όλη την Eυρώπη.
Η συγκεκριμένη συμφωνία πέρασε με την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στη δήλωση για τη μετανάστευση, εκτός εάν συμπεριληφθεί και η θέση της Πολωνίας περί «συναίνεσης».
Η πολωνική πρόταση θα απαιτούσε επίσης ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει ποιους μετανάστες «δέχεται στο έδαφός της».
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αξιωματούχο χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολωνική πρόταση.
Μητσοτάκης: Καινοτόμες πολιτικές
Στην τοποθέτησή του για το Μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
«Αναμφίβολα το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.
Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την Ήπειρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
www.bankingnews.gr