Από την έναρξη των έργων, οι προοδευτικές πληρωμές για τους τρεις αποτεφρωτήρες, Ελμπασάν, Φίερ και Τίρανα, φθάνουν σε συνολική αξία 11 δισεκατομμυρίων λεκ (103 εκατομμύρια ευρώ) έως το τέλος Ιουνίου 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το «Open Data Albania».
Οι πληρωμές του προϋπολογισμού για τα αποτεφρωτήρια θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει διοικητική έρευνα από το αρμόδιο υπουργείο που εποπτεύει τις συμβάσεις, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει διοικητικές έρευνες εναντίον των εταιρειών, ενώ ακόμη και τα αρμόδια υπουργεία διστάζουν να αναφέρουν περιοδικά στοιχεία για συμβάσεις και σταθμούς εργασίας, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις παραχωρήσεις στον τομέα της υγείας, όπου υπάρχουν έντονες ελλείψεις στην αναφορά και παρακολούθηση των δεικτών, καθώς τα κονδύλια για αυτές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ακόμη περισσότερο από τις προβλέψεις στις συμβάσεις.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η προοδευτική χρηματοδότηση για τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων έχει φτάσει τα 5,6 δισ. λεκ, (52,6 εκατ. ευρώ) μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπου περίπου 5,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν τον Ιανουάριο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Το αποτεφρωτήριο Fier έχει λάβει μέχρι το τέλος Απριλίου 2023 ποσό 3,5 δισ. λεκ, ή περίπου 33 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχουν γίνει πληρωμές 1,9 δισ. λεκ, περίπου 18 εκατ. ευρώ. στο εργοστάσιο του Ελμπασάν.
Η ολοκληρωμένη εταιρεία Τεχνολογικών Υπηρεσιών υπό κατάσχεση και υπό τη διοίκηση του Farudin Arapi (διαχειριστής για λογαριασμό του κράτους) με εταίρο την Klodian Zoto έλαβε επίσης φέτος 2 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προϋπολογισμού για υπηρεσίες σε εταιρείες ύδρευσης.
Τα πρόσωπα που κατέχουν τα συμβόλαια των αποτεφρωτηρίων έχουν κηρυχθεί καταζητούμενα από τα ανακριτικά όργανα και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις έχουν ήδη ακυρωθεί καθώς δεν έχουν εφαρμόσει τις προθεσμίες για την κατασκευή των εργοστασίων. Εταιρείες που πληρώνονται συστηματικά με τους φόρους των Αλβανών έχουν στήσει εντελώς ανεπιτήδευτα προγράμματα καθαριότητας, αποκάλυψαν οι έρευνες του SPAK.
Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος (KLSH) κατέληξε νωρίτερα φέτος στο συμπέρασμα ότι το έργο του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων αποδείχθηκε εξαρχής δυσβάσταχτο για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το κόστος καθαρισμού του Δήμου Τιράνων έχει διπλασιαστεί από το 2018, ακριβώς λόγω των πληρωμών που έπρεπε να κάνει στα αποτεφρωτήρια.
Ο δήμος Τιράνων έχει πληρώσει την περίοδο 2018-2020 περίπου 3,2 δισεκατομμύρια λεκ (26,5 εκατομμύρια ευρώ) επιπλέον του κόστους καθαρισμού 3,9 δισεκατομμυρίων λεκ.
Από το 2018 έως τώρα, τονίζει ο KLSH, ο Δήμος Τιράνων και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας (MIE) πληρώνουν τέλος 29 ευρώ/τόνο αστικών απορριμμάτων για την αποτέφρωση των απορριμμάτων για μια υπηρεσία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι ο αποτεφρωτής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ως βιομηχανική εγκατάσταση καύσης αστικών απορριμμάτων.