Ένα ξεκάθαρο στίγμα υποχωρητικής προσέγγισης με την Τουρκία και φληναφήματα για την εικόνα ασυνεννοησίας και αλαλούμ... που παρουσιάζει η κυβέρνησή του στις πρώτες εβδομάδες της περιελάμβανε η πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη σε ελληνικό ΜΜΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Ιουνίου.
Στην αποκάλυψη ενός προσώπου που σε τίποτα δεν θυμίζει τις πατριδοκάπηλες προεκλογικές ομιλίες του Μαΐου και του Ιουνίου προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία επιδόθηκε σε μία επιχείρηση προετοιμασίας της κοινής γνώμης για το τι ακριβώς σημαίνει η «συγκρατημένη νέα αρχή» των συζητήσεων με την Τουρκία, φτάνοντας στο σημείο να μιλά ανοιχτά για «τολμηρή ατζέντα» συζητήσεων και «υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης».
«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση» έβαλε τον πήχη της προσέγγισης με την Τουρκία μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικά στοιχεία για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, ούτε και να καλέσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για να τα ενημερώσει ως οφείλει.
Ενδεικτική των κυβιστήσεων του πρωθυπουργού ήταν και η στροφή 180 μοιρών και στο ζήτημα της Θράκης και των μουσουλμάνων βουλευτών, που αφού το εκμεταλλεύτηκε πολιτικά με κατηγορίες περί εθνικής μειοδοσίας και -δήθεν- διαμαρτυρίας που επρόκειτο να εκφράσει στον Ερντογάν, αρκέστηκε να δηλώσει πως «το έθεσα» διαμηνύοντας πως «όλοι είναι Έλληνες πολίτες» και πως αποτελεί «εσωτερικό θέμα».
Όμως οι… στροφές Μητσοτάκη δεν τελείωσαν εκεί, αφού ακολουθώντας τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο, επανέλαβε και εκείνος πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται», δίνοντας και μία πιο ξεκάθαρη διάσταση στο τι ακριβώς εννοεί. «Εξ αρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανάγκη αραιά και που -ευχόμαστε πολύ σπάνια- να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής, οπλισμένης αστυνομίας» είπε ξεκάθαρα, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας μία επιστροφή στις αστυνομικές επιχειρήσεις εντός πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών χώρων, αφού «η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει εκ των πραγμάτων κάποιους περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσε στην «περιγραφή» των σχεδίων του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις κυβερνητικές κυβιστήσεις, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των ομογενών, εγκαλώντας το σε περίπτωση που δεν ψηφίσει τη ρύθμιση και προδίδοντας μία ανεξήγητη εκλογική αγωνία, μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές.
Πασχίζοντας δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εικόνα ασυννενοησίας της κυβέρνησής του και δίχως να απαντήσει σε ειδικές ερωτήσεις για τους υπουργούς που… βρέθηκαν εκτός τόπου και χρόνου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δικαιολογήθηκε πως «δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές» και πως «μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε, αλλά ας τα βάλουμε λίγο στην πραγματική διάσταση». Χρέωσε δε το αλαλούμ που καταγράφεται στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου με υπουργούς στον «μεγενθυτικό φακό» των ΜΜΕ, ελέω απουσίας αντιπολίτευσης.
Πριν καλά καλά συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές, το άδειασμα Φλωρίδη για τις «προσωπικές απόψεις» κατά τις προγραμματικές δηλώσεις εξέθεσαν τον ίδιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η… κωμωδία πανεπιστημιακής-έφιππης αστυνομίας του υπουργού Μηταράκη φανέρωσαν τους πειραματισμούς του Μαξίμου που μόλις είχε παραδώσει τον «μπλε φάκελο» στον υπουργό, ενώ και το άδειασμα του Αδ. Γεωργιάδη για την «εισαγώμενη πληθωριστική κρίση» που κατά τον υπουργό Εργασίας οφείλεται στην… απλή αναλογική. Τα παραπάνω είναι που για τον πρωθυπουργό αποτέλεσαν αρρυθμίες, που κατά τον ίδιο «εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς τα ζητήματα τα οποία βάζουμε στο τραπέζι και ως προς την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε και άμεσα προβλήματα, αλλά και να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».
Με δεδομένο πως όπως έχει διαμηνύσει εν ευθέτω χρόνω και επιβεβαίωσε κατά την πρώτη θητεία του «ενδιαφέρομαι για την επικοινωνία, και όχι για την ουσία», θα έλεγε κανείς πως η εικόνα αλαλούμ ίσως και να ικανοποιεί τον Κυρ. Μητσοτάκη, υπό το βάρος της υποχωρητικής προσέγγισης με την Τουρκία. Το ξεδίπλωμα της «τολμηρής ατζέντας» το επόμενο διάστημα θα επιβεβαιώσει ή όχι του λόγου το αληθές...
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr