Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Οι ρόλοι και η «χημεία»...

 
Το μοντέλο δεν ονομάστηκε τυχαία «επιτελικό». Η διακυβέρνηση στην πρώτη θητεία Μητσοτάκη βασιζόταν σε ένα... ολιγομελές επιτελείο. Η δομή δεν αλλάζει. Αλλαξαν όμως κάποια πρόσωπα. Το νέο Μαξίμου δεν είναι εντελώς ανανεωμένο. Εχει όμως ένεση και διοικητικής πείρας και πολιτικού ενστίκτου. Αμφότερα τα ενσαρκώνει το κεντρικό πρόσωπο που προστέθηκε στο επιτελείο, σε ρόλο μπαλαντέρ: ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου.


Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι νέος στην πολιτική. Σημαντικό μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την ταραγμένη περίοδο 2012-2014. Οπως έχει καταγραφεί μάλιστα στα ρεπορτάζ της εποχής και ο ίδιος θυμίζει με κάθε ευκαιρία, το δίμηνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2012 υλοποιήθηκαν 78 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν και οδήγησαν στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου που προέβλεπε εκταμίευση 43,7 δισ. ευρώ, προσφέροντας τη σημαντικότερη ανάσα και κυρίως προοπτική στην ελληνική οικονομία. Η τοξικότητα της εποχής δεν άφησε τον Σταύρο Παπασταύρου στο απυρόβλητο. Βρέθηκε και αυτός στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του «συστήματος». Για την ακρίβεια, ο ίδιος έπεσε θύμα μιας διαρκούς προσπάθειας δολοφονίας χαρακτήρα, με δικαστικές προεκτάσεις. Οι ανυπόστατες, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, κατηγορίες περί ανάμειξής του στη «λίστα Λαγκάρντ», τα Panama Papers, με το ψεύδος ότι ήταν δικαιούχος της περιουσίας του Σάμπυ Μιωνή, κράτησαν τον κ. Παπασταύρου σε ομηρία 6 χρόνια, έως το 2021. Οι κατηγορίες κατέπεσαν στα δικαστήρια, με την επιστροφή του σήμερα σε ρόλο-κλειδί στο Μέγαρο Μαξίμου να έχει και τον χαρακτήρα της νίκης της «αστικής δημοκρατίας» έναντι της «λάσπης», όπως συνηθίζει να λέει στενό πρόσωπο του υπουργού.

Αμέσως μετά τη δικαστική δικαίωση του κ. Παπασταύρου, άρχισε σταδιακά η πολιτική προσέγγισή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο γνωρίζονται αρκετά χρόνια.

Ο πρώτος «σταθμός» της επιστροφής Παπασταύρου ήταν, το καλοκαίρι του 2022, η συμμετοχή του στην αποστολή της Νέας Δημοκρατίας στο Ρότερνταμ για το συνέδριο του ΕΛΚ. Ο κ. Παπασταύρου είχε διατελέσει, ως νεολαίος της ΟΝΝΕΔ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΛΚ και γνωρίζει καλά την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Ο δεύτερος «σταθμός» ήταν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν βρέθηκε στη Στοκχόλμη για επαφές με τον αρχηγό του κεντροδεξιού κόμματος με τον οποίο γνωρίζονται από τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η τρίτη εμφάνιση που οριστικοποίησε τη «συνεργασία» ήταν στη Χειμάρρα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ο κ. Παπασταύρου ήταν στην κυβερνητική αποστολή. Λίγες ημέρες μετά μάλιστα, με την έναρξη του νέου έτους ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν πλέον «μέλος» της στενής ομάδας του Μαξίμου, συμμετέχοντας ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.

Οσοι τον γνωρίζουν πάντως λένε πως συνδυάζει δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά: έχει οξύ πολιτικό αισθητήριο, καθώς από τα νεανικά του χρόνια, ως ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ, βρίσκεται μέσα στον «στίβο», αλλά και στέρεη τεχνοκρατική συγκρότηση. Ο νέος του ρόλος στο Μαξίμου θα περιλαμβάνει και τα δύο χαρακτηριστικά: Αρχικά θα επωμιστεί το βάρος του νομοθετικού έργου που είχε έως σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις αρμοδιότητές του θα είναι οι «εμβληματικές επενδύσεις» αλλά και η διεθνής εκπροσώπηση του πρωθυπουργού. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, που αποτελεί προσθήκη στις αρμοδιότητες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στις αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου θα είναι και ο στρατηγικός σχεδιασμός στη «μεγάλη εικόνα».

Ο σταθερός πυλώνας
Ο Ακης Σκέρτσος αναδείχθηκε την τετραετία που πέρασε σε κάτι παραπάνω από πολύτιμο συνεργάτη για τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Επικρατείας θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο που είχε: τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και τη συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Στα άγνωστα παρασκήνια του «νέου Μαξίμου» και της χημείας που διαμορφώνεται στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού είναι το γεγονός ότι Σκέρτσος και Παπασταύρου έχουν συνεργαστεί ήδη από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Οταν ο Παπασταύρου εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη «μάχη» με την τρόικα, ήταν σε συνεχή επαφή με τον τότε στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που ήταν ο Ακης Σκέρτσος. Μία δεκαετία μετά, οι δυο τους είναι υπουργοί Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αθόρυβος
Η ενίσχυση του επιτελικού κράτους αποτυπώθηκε και στην αναβάθμιση του Θανάση Κοντογεώργη από θέση γενικού γραμματέα σε θέση υφυπουργού. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ακη Σκέρτσου, που την τετραετία που πέρασε «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα αθόρυβης δουλειάς για την ομαλή υλοποίηση του επιτελικού σχεδίου της κυβέρνησης. Η αναβάθμισή του δείχνει και σε συμβολικό επίπεδο πως η δουλειά που ξεκίνησε το 2019 όχι μόνο δεν σταματά, αλλά εντείνεται.

Ο τερματοφύλακας
Ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, θα έχει ένα ρόλο πρωτότυπο. Επισήμως στις αρμοδιότητές του εγγράφεται πως θα έχει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου, αποτελώντας το «μάτι» του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στις αρμοδιότητες του νέου υπουργού Επικρατείας είναι και οι ανεξάρτητες αρχές. Αυτό που δεν γράφεται στα προεδρικά διατάγματα αλλά θα είναι μια πολύ κομβική δουλειά για τον υπουργό είναι η «μάχη» με τα τρία ακροδεξιά κόμματα εντός του Κοινοβουλίου, καθώς θα λειτουργεί «αντ’ αυτού» όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί – ή όταν κρίνεται ότι δεν πρέπει να φθαρεί από την τριβή με το περιθώριο. Ο κ. Βορίδης δεν έχει μόνο τα αντανακλαστικά, αλλά και την πολιτική προϋπηρεσία, προ Ν.Δ., ώστε να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τα δύο άγνωστα ακροδεξιά κόμματα, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες.

Ο Γιάννης Μπρατάκος παραμένει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, λειτουργώντας ως διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη. Πλησιάζοντας πλέον τον ένα χρόνο σε αυτή τη θέση, έχει βρει τα πατήματά του, γνωρίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, ενώ θα έχει υπό την εποπτεία του και την ΕΥΠ, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές κρίσεις. Την ίδια ώρα, φύσει κομματικός, θα έχει τη ματιά του και στην Πειραιώς. Και εδώ υπάρχει ένα άγνωστο παρασκήνιο που αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ. Ο Γιάννης Μπρατάκος γνωρίζεται σχεδόν 30 χρόνια με το «νέο» πρόσωπο του Μαξίμου, τον Σταύρο Παπασταύρου, καθώς μεταξύ τους υπάρχει φιλία από τη δεκαετία του ’90 και τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.

Ο εκπρόσωπος
Μια νέα προσθήκη στο Μαξίμου είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στις αρμοδιότητες του 35χρονου δικηγόρου θα είναι τα μπρίφινγκ, η συνεχής εκπροσώπηση στα κανάλια και στα ΜΜΕ, η ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο τρόπος επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου, κάτι που θα τον φέρνει σε καθημερινή συνεργασία με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα. Ο κ. Μαρινάκης παραμένει –μέχρι τουλάχιστον τις αυτοδιοικητικές εκλογές– και γραμματέας του κόμματος. Η επιστράτευσή του αποδίδεται στο γεγονός ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο εκπροσώπησε τη Ν.Δ. στα media χωρίς να κάνει κάποιο λάθος. Αυτό το εκτίμησε δεόντως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει την παλιά ρήση που λέει πως ο εκπρόσωπος δύο πράγματα δεν πρέπει να κάνει: «λάθος, και να λέει την άποψή του», καθώς η φωνή του είναι η φωνή του ίδιου του πρωθυπουργού...

H Kαθημερινή
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny