Πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική χθες Δευτέρα, 17 Ιουλίου, πλήττοντας παιδικές κατασκηνώσεις σε διάφορους οικισμούς της ανατολικής Αθήνας και περιοχές κοντά στο Λουτράκι στα δυτικά της πρωτεύουσας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die ZEIT στην ιστοσελίδα της, «οι μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας και οι αρχές διέταξαν την εκκένωση πολλών περιοχών.
Το γερμανικό μέσο προσθέτει πως «ο επόμενος καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών, όπως λένε οι μετεωρολόγοι. Από την Τετάρτη και μετά, η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει και πάλι τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς».
Πολλές χώρες και ιδίως εκείνες της Μεσογείου υπέφεραν τις τελευταίες ημέρες από ακραίες θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν ενίοτε τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και έφταναν στους 30 βαθμούς τη νύχτα.
«Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η θερμοκρασία έφτασε ακόμη και τους 44 βαθμούς», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η υψηλότερη θερμοκρασία της χρονιάς μέχρι στιγμής ήταν 44,2 βαθμοί στη Θήβα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Αστεροσκοπείο».
Μετά από μια σχετικά βροχερή και δροσερή άνοιξη, αυτές είναι οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα φέτος.
Η πολιτική προστασία είχε προειδοποιήσει από το Σαββατοκύριακο ότι μετά από αρκετές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και εν μέσω μίας μακράς περιόδου ξηρασίας, τη Δευτέρα εμφανίστηκαν ισχυροί άνεμοι.».
Πώς προετοιμάζονται τα κράτη για τον καύσωνα;
Σε όλη την Ευρώπη, οι γιατροί συνιστούν να πίνει κανείς πολλά υγρά, να τρώει ελαφρά, να αποφεύγει την άσκηση και να μένει στη σκιά. Είναι όμως αυτό αρκετό; «Οι ερευνητές του κλίματος προβλέπουν νέα ρεκόρ καύσωνα και έναν αυξανόμενο αριθμό τροπικών νυχτών, στις οποίες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου», γράφει η Welt.
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 4.500 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι μόνο στη Γερμανία ως αποτέλεσμα της ακραίας ζέστης, ενώ μια πρόσφατη μελέτη συσχετίζει ακόμη και σχεδόν 8.200 θανάτους με τον καύσωνα». Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν συγκεκριμένα εθνικά σχέδια για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα.
Στη Γαλλία για παράδειγμα, «σε περίπτωση καύσωνα ο πληθυσμός προειδοποιείται μέσω γραπτού μηνύματος στα κινητά του τηλέφωνα. Δίνονται συμβουλές αλλά και πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Όλοι οι δήμοι ενθαρρύνονται να καταμετρούν τους ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους και να ρωτούν για την κατάστασή τους σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών. Θάλαμοι με κλιματισμό διαμορφώνονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ οι εταιρείες ενθαρρύνονται να προστατεύουν και να δροσίζουν τους χώρους εργασίας. Η μεταφορά ζώων μπορεί να απαγορευθεί εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή», όπως επισημαίνει η Welt.
Από την άλλη πλευρά η Ισπανία, η η οποία κατέγραψε το 2022 «το πιο ζεστό καλοκαίρι από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1961, έχει εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του καύσωνα που εφαρμόζεται από το 2004, όμως αυτό δεν μπόρεσε να αποτρέψει την αύξηση της θνησιμότητας λόγω του καύσωνα που καταγράφηκε πέρυσι. Και στην Ισπανία η κρατική πρόνοια επικεντρώνεται πρωτίστως σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών, καθώς και σε συστάσεις για το πώς να συμπεριφέρονται σωστά σε συνθήκες ακραίας ζέστης. Από τον Μάιο του 2023, πάντως, υπάρχει επίσης ένας νόμος που υποχρεώνει τις εταιρείες να κάνουν διαλείμματα για τους υπαλλήλους τους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».
www.bankingnews.gr