Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Startups: Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που κερδίζουν τους founders – Ανεβαίνει η Αθήνα

 
Σύμφωνα με το report «Startup Heatmap Europe 2023», που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, το Λονδίνο αναδεικνύεται ως ο πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων ιδρυτών startup, κλέβοντας τα σκήπτρα από το Βερολίνο. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία της πόλης ανάμεσα στους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και, φυσικά, τις ευκαιρίες που προσφέρει στον τομέα της ανάπτυξης startup.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά, όσον αφορά την προτίμηση των ιδρυτών startup (34%), που τις επιλέγουν ως αγαπημένο τους προορισμό, με το Λονδίνο να παρουσιάζει άνοδο 1,8% ενώ το Βερολίνο πτώση 3,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βαρκελώνη και στην τέταρτη το Άμστερνταμ, με ποσοστό 17% για κάθε πόλη. Το Παρίσι και η Λισαβόνα ακολουθούν με 12%, ενώ, στη συνέχεια, βρίσκεται το Μόναχο (10%) και το Ταλίν (9.4%).

Όσον αφορά τώρα τις μεταβολές, το Παρίσι σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η Μάλαγα, που μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη εικοσάδα κατέγραψε αύξηση 3%, ενώ το Μόναχο, η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη ανάπτυξη 2,5, 2,2 και 2,1% αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη πτώση στην πρώτη εικοσάδα παρουσίασε η Λισαβόνα με μείωση 4%.

Σε άλλα στοιχεία που αναδεικνύει το «Startup Heatmap Europe 2023» report, οι Ευρωπαίοι ιδρυτές startup φαίνεται να είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για το μέλλον, με το 71,3% να εκφράζει αυτήν την αίσθηση. Επιπρόσθετα, το 66% των ιδρυτών προτιμά την Ευρώπη έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με το 58% του προηγούμενου report. Οι προτιμήσεις διαφέρουν ανά περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου. Η Δυτική Ευρώπη, που περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία, έχει το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης με 79%, αντίθετα, η Κεντρική Ανατολική Ευρώπη έχει το χαμηλότερο ποσοστό με μόλις 44%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το ποσοστό προτίμησης ανέρχεται στο 59%.

Μικρή αύξηση για την Αθήνα

Όσον αφορά τώρα στοιχεία με ελληνικό ενδιαφέρον, το report κατατάσσει την Αθήνα ως την 22η πιο δημοφιλή πόλη για τους ιδρυτές startup στην Ευρώπη, με το 2,54% των founders να την επιλέγει ως πιθανό προορισμό. Αν και σημειώθηκε μια μικρή μείωση της τάξης του 0,08% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυτή η θέση υπογραμμίζει την εδραίωση της Αθήνας ως κόμβου για τις startups. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Αθήνα παρουσιάζει ποσοστό γυναικών founders 20,36%, ενώ το 9% των ιδρυτών έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία που περιλαμβάνει το report, η Αθήνα ξεχωρίζει στον τομέα της αξιοποίησης της κοινοτικής χρηματοδότησης, καθώς υπογραμμίζεται η σημασία των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ένταξη των περιοχών που παρουσιάζουν υστέρηση. Η Αθήνα βρίσκεται στην 10η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν χρηματοδότηση της ΕΕ. Η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης έχει συμβάλει στην πρόσφατη ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Αθήνας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία στο ελληνικό οικοσύστημα startup. Σημειώνεται ότι το report δεν παρακολουθεί άλλες ελληνικές πόλεις. 

Το report αναγνωρίζει επίσης τη θετική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα ως οικοσύστημα καινοτομίας. Αν και η δεν έχει ακόμη φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ, η επένδυσή της στην καινοτομία είναι αξιοσημείωτη. Γίνεται αναφορά στον «Πίνακα Επιδόσεων Καινοτομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αξιολογεί τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Καινοτομίας και εξετάζει παράγοντες όπως οι δραστηριότητες στον τομέα της καινοτομίας, οι επενδύσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, η ψηφιοποίηση, η απασχόληση και άλλα. Η πρόοδος της Ελλάδας σε αυτούς τους τομείς καταδεικνύει τη δέσμευση της χώρας να προωθήσει την καινοτομία και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των startups.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny