Εχουν ένα κοινό που μοιράζονται ο Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Χαρδαλιάς: την αποτυχία τους στις φωτιές και στα χιόνια. Κοινή ήταν η αρμοδιότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, κοινή, λοιπόν, και η αποτυχία.
Κοινή δεν είναι η... πολιτική ευθύνη για το στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο, που είναι αρμοδιότητας… Χαρδαλιά - άλλη μία αποτυχία στο παλμαρέ του, για την οποία τον «επιβραβεύει» ο Μητσοτάκης κατεβάζοντάς τον υποψήφιο, ενώ εκείνος έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι πουθενά υποψήφιος!
Ο οποίος Χαρδαλιάς την Κυριακή έστειλε στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφία του να κοιτάζει έναν χάρτη από την επιθεώρηση πυρασφάλειας όπου είναι σημειωμένες οι θέσεις που βρίσκονται οι αποθήκες πυρομαχικών και έχει παντού τη λέξη «Απόρρητο». Επειγόντως ξεμάτιασμα θέλει η κυβέρνηση!
Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τις κρίσεις με Πατούλη και Μηταράκη, είναι ο φαταουλισμός του συστήματος Μητσοτάκη. Ούτε ευρώ δεν θα κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς τον έλεγχο του συστήματος - για την Περιφέρεια Αττικής το διακύβευμα είναι τα δισεκατομμύρια από τους ευρωπαϊκούς πόρους και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Νότης Μηταράκης δεν κάηκε επειδή πήγε για μπάνιο - αλλιώς θα αποπέμπονταν και άλλοι υπουργοί (του Μαξίμου ορισμένοι), που πήγαν στο Grand Resort σε οικογενειακά τριήμερα. Ούτε επειδή τον είδαν ισχυρά πρόσωπα από την Καθημερινή και τα Νέα.
Από την πρώτη ημέρα της υπουργίας του, ο Ν. Μηταράκης είχε θέμα με το Μαξίμου, το οποίο παρόξυνε κάθε αβλεψία (πανεπιστημιακή αστυνομία, έφιππη αστυνομία). Το θέμα ήταν ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες. Το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε έναν διαγωνισμό με 7 ευρώ την ταυτότητα και (την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε!) τον αύξησε στα 10 ευρώ την ταυτότητα.
Το κόστος έφτασε τα 515 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Μηταράκης ετοίμαζε διαγωνισμό της τάξης των 50 εκατ. και έδωσε διαβεβαιώσεις στην ιεραρχία της Εκκλησίας (μέσω του μητροπολίτη Πειραιώς) ότι θα σεβαστεί τις ευαισθησίες των πιστών (για το «χάραγμα» κ.ά.). Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Ν. Μηταράκης υποσχέθηκε νέες ταυτότητες τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός του Κώστας Κατσαφάδος δεν το έκανε…
Η Ε.Ε. όριζε ότι έπρεπε να έχουμε νέες ταυτότητες το 2021. Και δεν έχουμε - έχουμε όμως πέντε παρατάσεις στον διαγωνισμό… Στον αρχικό διαγωνισμό θα συμμετείχαν έως και είκοσι πέντε εταιρείες. Στον διαγωνισμό Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη συμμετείχαν πέντε εταιρείες και οι τέσσερις προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας πως υπήρχαν φωτογραφικοί όροι υπέρ ενός.
Δικαιώθηκαν και ο διαγωνισμός κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2022, ακριβώς την ίδια περίοδο που «κατέρρευσαν» και όσοι στο τότε Μαξίμου προωθούσαν τον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ…
Κώστας Πουλακίδας
ΑΥΓΗ