Κηφισός: Αχαρνές, Διόνυσος, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Μοσχάτο-Ταύρος, Νίκαια-Αγιος Ιωάννης Ρέντης, Πειραιάς
Ποδονίφτης: Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Πεντέλη, Φιλοθέη-Ψυχικό, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Αθήνα
Εσχατιά: Φυλή, Ιλίον, Αχαρνές και Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό
Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι στόχος είναι «η Περιφερεια Αττικής και οι αρμόδιοι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε σχετική του δήλωση σπεύδει για μία ακόμη φορά να απεμπλέξει εαυτόν από τις υποχρεώσεις να γίνουν έργα και αναφέρεται σε «ιερές υποχρεώσεις» χωρίς περιεχόμενο, πέραν του πολιτικού οφέλους. «Ξεκαθαρίζω ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει».
Ωστόσο, τα παραπάνω μοιάζουν επικοινωνιακό τρικ, προκειμένου να εμφανιστεί ο υπουργός ως πιστός στην «ιερή υποχρέωση» χωρίς να κάνει τίποτα, μεταθέτοντας την ευθύνη στους δημάρχους των περιοχών που κινδυνεύουν να πνιγούν από τα νερά, αν υπάρξει έντονο καιρικό φαινόμενο στο λεκανοπέδιο.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4662/2020 και το Άρθρο 26 περιγράφουν ήδη ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι ήδη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και η «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» αναφέρεται σε λήψη μέτρων ορισμένης χρονικής διάρκειας, αντίστοιχα με εκείνα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. «Ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαδικασίες, λοιπά τεχνικά ζητήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας», όπως τονίζεται.
Το μόνο που δεν μπόρεσε να κάνει ο κ. Κικίλιας από ό,τι φαίνεται είναι να περάσει τροπολογία ώστε να προσθέσει τη φράση «σε κάθε περίπτωση ο μόνος που δεν φταίει είναι ο υπουργός»...
Πρόκειται επίσης για την ολοκλήρωση της προσπάθειας του Βασίλη Κικίλια να αναστηλώσει την εικόνα του ίδιου και του υπουργείου μετά το φονικό φιάσκο του κρατικού μηχανισμού στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Μία προσπάθεια που γίνεται εις βάρος του «γαλάζιου» πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Ο στοχοποιημένος από το περιβάλλον Μητσοτάκη προκάτοχος του νυν «εκλεκτού» του Μαξίμου Νίκου Χαρδαλιά, δέχθηκε το πρώτο χτύπημα του Β. Κικίλια λίγο μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όταν ο υπουργός έκανε «αυτοψία» στον Κηφισό και «θυμήθηκε» ότι «δυστυχώς περιμέναμε 3 χρόνια» για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες ώστε να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό.
Αυτός ωστόσο που είχε κάνει σαφή την απειλή για το λεκανοπέδιο της Αττικής, ένα μήνα νωρίτερα και πριν καν γίνει σαφής η έκταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, δημοσιεύοντας χάρτες από μελέτες του ΥΠΕΝ και τονίζοντας ότι σε περίπτωση ακραίου πλημμυρικού φαινομένου στην Αθήνα «από το ΚΙΣ “Σταύρος Νιάρχος” ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου»...
avgi.gr