Η Θεσσαλία παραμένει βουτηγμένη στη λάσπη. Στην Εύβοια η καταστροφή των πυρκαγιών ολοκληρώθηκε από τις πλημμύρες. Οι καταρρακτώδεις βροχές ήδη προειδοποίησαν πόσο ευάλωτη είναι η Αττική. Η κλιματική κρίση έδειξε ξεκάθαρα ότι ήρθε για να μείνει. Οι δε πολίτες έδωσαν ήδη μια πρώτη απάντηση, αποδοκιμάζοντας προσωπικά τον Μητσοτάκη για εκβιαστικές πράξεις και παραλείψεις. Πλην, όμως, η κυβέρνηση πορεύεται σαν να μην συνέβη τίποτα, σαν να μην πρόκειται να συμβεί τίποτα...
Την ώρα που έκθεση του ΕΝΑ υπολογίζει ότι η πραγματική απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει μόλις στο 8% και ότι οι κύρια ωφελούμενοι είναι μερικές δεκάδες επιχειρηματικοί όμιλοι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ομολόγησε ανερυθρίαστα στη Βουλή πως «για να είμαστε ειλικρινείς, ο όγκος προφανώς είναι μεγαλύτερος στις μεγάλες επιχειρήσεις». Εξίσου ανερυθρίαστα ομολόγησε ξανά την εμμονή στην εξαίρεση των αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο, ισχυριζόμενος πως αυτό γίνεται διότι ο χρόνος ολοκλήρωσής τους ξεπερνούσε τη ζωή του Ταμείου, οπότε, όπως είπε, υπήρχε ο κίνδυνος των κυρώσεων και της καθυστέρησης των εκταμιεύσεων. Ομολογία αδυναμίας σχεδιασμού στο σημαντικότερο ζήτημα του καιρού μας.
Ακόμα χειρότερα, ο φερόμενος ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε να αποσείσει προκαταβολικά τις αυτονόητες ευθύνες του και να τις αποδώσει στους προηγούμενους και επόμενους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι το υπουργείο του… «δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες». Τι κι αν ο Νόμος 4662/2020 περιγράφει ότι αυτές οι αρμοδιότητες ανήκουν στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και η «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» αναφέρεται σε λήψη μέτρων ορισμένης χρονικής διάρκειας, αντίστοιχα με εκείνα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. «Ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαδικασίες, λοιπά τεχνικά ζητήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας» τονίζεται.
Εξοργιστικά απόντες παντού. Η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει την ευθύνη του σχεδιασμού με βάση τις επιστημονικές μελέτες -οι προειδοποιήσεις του Νίκου Μπελαβίλα είναι κάτι παραπάνω από σαφείς-, επιμένει στα επικοινωνιακά τρικ. Σαν αυτό του πρωθυπουργού, που υποδέχθηκε τον Κουρέτα και ανακοίνωσε ότι «προσβλέπει σε μία δημιουργική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», λες και ήταν ο υποψήφιος αυτός που εκβίαζε με τα κοινοτικά κονδύλια.
Η ΑΥΓΗ