Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά το ζήτημα της ακρίβειας στην πρώτη θέση των απαντήσεων στο ερώτημα ποιο θεωρούν οι πολίτες ...το σημαντικότερο ζήτημα της περιόδου. Γι αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούνται συσκέψεις για την κατάρτιση δέσμης προτάσεων για την ανάσχεσή της, ώστε να καταδειχθεί η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα.
Παράλληλα με κάθε αφορμή τα κορυφαία στελέχη του επικεντρώνουν την κριτική τους στο ζήτημα της ακρίβειας, συνδέοντάς το με κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή ανακοίνωση των Νίκου Παππά και Κατερίνας Νοτοπούλου για τις ανακοινώσεις των Χατζηδάκη και Ζαχαράκη για τις οικογένειες. «Οι δήθεν νέες πρόνοιες για τις οικογένειες εξαντλούνται στην ανακύκλωση μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί, δε λύνουν το πρόβλημα της δυσβάσταχτης καθημερινότητας, πόσο μάλλον αυτό του δημογραφικού» ανέφεραν ο τομεάρχης Οικονομικών και η τομεάρχης Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Τζάκρη στη γενική επίβλεψη
Στις κομματικές συσκέψεις συμμετέχουν πολλοί εκ των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα τέμνει οριζόντια πολλά πολιτικά πεδία. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των επόμενων κοινοβουλευτικών κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στη σύσκεψή των Σπετσών ανέλαβε να παρουσιάσει στους συναδέλφους της τις επόμενες κινήσεις και το πολιτικό σκεπτικό πίσω από αυτές. «Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι εξωγενής αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πληθωρισμό απληστίας και στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που με την ανοχή της αισχροκέρδειας έχει δημιουργηθεί ένας ξεκάθαρος μηχανισμός αντίστροφης αναδιανομής πλούτου προς τους λίγους» είπε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Σταχυολογώντας το πού θα επικεντρώσεις τις ενέργειές του ο ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε πως το επόμενο διάστημα το κόμμα θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αφορούν:
Στην ηλεκτρική ενέργεια
Στα καύσιμα
Στα τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης
Στο παρατηρητήριο τιμών ευρωπαίου καταναλωτή
Στην άμεση ενίσχυση της νησιωτικότητας
Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην στέγαση
Στη μείωση του καλλιεργητικού και κτηνοτροφικού κόστους
Στην ισχυροποίηση και βελτίωση της απόδοσης του μηχανισμού ελέγχου και επιβολής προστίμων (με αλλαγή υπολογισμού των προστίμων, με «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων που παρανομούν).
Το πολυνομοσχέδιο και το παρατηρητήριο
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα παραπάνω να λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την κατάρτιση και την κατάθεση μέχρι τις ευρωεκλογές μιας εκτενούς πρότασης νόμου (ή «πολυνομοσχεδίου» όπως λένε στην Κουμουνδούρου). Έτσι τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν, όταν θα διεξάγουν την καμπάνια του κόμματος για την ακρίβεια, να έχουν ανά χείρας ένα συγκεκριμένο επίδοξο νομοθέτημα, ώστε να δείξουν πως οι προτάσεις τους είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει παρατηρητήριο τιμών, στο μικροσκόπιο του οποίου θα μπουν 66 βασικά είδη, ως «απάντηση» στο Παρατηρητήριο Αγοράς e-Καταναλωτής, που διατηρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός πως στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως για την ανάσχεση της ακρίβειας και τη βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών θα απαιτούνται και δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία όμως «δε θα επιβαρύνουν ως κόστος τους ήδη υπερφορολογημένους πολίτες».
Δύσκολη εξίσωση
Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα ποιοι θα επιβαρυνθούν από τα μέτρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις τοποθετήσεις των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες απουσίαζε η σαφής αναφορά σε μέτρα με τα οποία πορεύτηκε η Κουμουνδούρου, όπως η φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων ή τη γενική μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ. Φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου θέλει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στο ζήτημα της φορολόγησης, καθώς εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργήσει φόβο και αρνητικό αντίκτυπο στα ακροατήρια των «μικρομεσαίων».
Οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Γιαννούλης και Παύλος Πολάκης έκαναν εκτενείς αναφορές στην ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η Κουμουνδούρου μετά την εκλογή Κασσελάκη έχει στρέψει το βλέμμα της στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θεωρώντας πως προέχει η δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας με αυτές τις ομάδες. Γι αυτό και ο Νίκος Παππάς έθεσε ως στόχο τη «ανάπτυξη προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε Επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους, ενώσεις μικρομεσαίων», καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων ειδικά αφιερωμένων στα προβλήματά τους.
Αναπτυξιακά συνέδρια σε Κοζάνη και Λάρισα
Διόλου τυχαία είναι και η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε Αναπτυξιακά Συνέδρια ανά την Ελλάδα, ώστε να «ανοίξει» ο προσυνεδριακός διάλογος σε άλλα ακροατήρια. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε μετά από σχετική πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα Νοεμβρίου και ακολουθούσε το σκεπτικό της διοργάνωσης αντίστοιχων συνεδρίων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.
Το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κοζάνη στις 4 Φεβρουαρίου και το δεύτερο έξι μέρες αργότερα στη Λάρισα. Κεντρικό σύνθημά τους θα είναι το «Επενδύουμε στην Περιφέρεια - Αναβαθμίζουμε τη χώρα», ενώ η επιλογή του τόπου των δυο πρώτων συνεδρίων σηματοδοτεί, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την μέριμνα του κόμματος για τη Θεσσαλία των φυσικών καταστροφών και την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.
Να σπάσει το ταμπού της φορολόγησης θέλει η Νέα Αριστερά
Σαφέστερη όσον αφορά τη φορολόγηση εμφανίζεται πάντως η Νέα Αριστερά, που και εκείνη στοχεύει στην ανάδειξη της ακρίβειας σε κεντρικό σημείο την πολιτικής της παρέμβασης. Τα κορυφαία της στελέχη εκτιμούν πως για την επίλυση του ζητήματα πρέπει να σπάσει το «ταμπού» της φορολόγησης, η οποία πρέπει να επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και να υπάρχει επιμονή σε μέτρα που παραδοσιακά στήριζε η Αριστερά.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη και Ζαχαράκη, η Νέα Αριστερά ανέφερε πως απαιτείται «ένα συγκροτημένο ολιστικό σχέδιο για τη μείωση των τιμών στα βρεφικά και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης με μέτρα όπως μείωση του ΦΠΑ και πλαφόν στην τελική τιμή, ένα νόμο πλαίσιο που θα απαντά στο στεγαστικό, αυστηρή νομοθεσία για την προστασία και τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων».
Ενδεικτικά ήταν όμως και τα όσα είπε προ ημερών ο Κωστής Καρπόζηλος (Attica TV). Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές ήταν αδιανόητο να πει κανείς φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα ή φορολόγηση των μερισμάτων. Αυτό πρέπει να σπάσει. Αν θέλουμε απάντηση στο θέμα της ακρίβειας, σημαντική παράμετρος είναι η φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της κρίσης. Αυτό πρέπει να πει η Αριστερά»...
Νίκος Σβέρκος
ethnos.gr