Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Συνταγματικό... πράσινο φως στην αντιμεταναστευτική συμφωνία Ρώμης - Τιράνων


Υπέρ μιας συμφωνίας με την Ιταλία που επιτρέπει στη Ρώμη να δημιουργήσει στην Αλβανία κέντρα υποδοχής, τα οποία θα φιλοξενούν μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ξηρά, απεφάνθη το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν 5-4 υπέρ της αντιμεταναστευτικής συμφωνίας που ο Έντι Ράμα και η Τζορτζία Μελόνι τον περασμένο Νοέμβριο. Δύο προσφυγές ωστόσο, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα και βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτό, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία των δύο πρωθυπουργών αντιβαίνει στα όσα ορίζει ο αλβανικός νόμος, την οδήγησαν στη βάσανο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Προτού τεθεί σε ισχύ, το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που σχεδόν διπλασιάσθηκε πέρυσι.

Το πρωτόκολλο ορίζει ότι στη Βόρεια Αλβανία θα δημιουργηθούν δύο κλειστά κέντρα για παραμονή μεταναστών, με έξοδα της Ρώμης και ισχύ της ιταλικής νομοθεσίας. Θα μεταφέρονται υποχρεωτικά, μέσα στα κέντρα αυτά, μόνον «απελπισμένοι της θάλασσας», που σώζονται από το ιταλικό ναυτικό και την ακτοφυλακή, όχι όσοι φτάνουν με πλοιάρια στη Λαμπεντούζα και σε άλλα σημεία της Κάτω Ιταλίας. Στα σχέδια της Μελόνι, μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να παραμένουν στην Αλβανία μέχρι οι ιταλικές αρχές να αποφασίζουν αν δικαιούνται άσυλο κι έτσι  να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους ή αλλιώς έως να επαναπατριστούν.

Περίπου 30 Αλβανοί βουλευτές έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία παραβίαση της κυριαρχίας, επειδή τα κέντρα θα επιβλέπονται από τις ιταλικές αρχές. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο.


Η συμφωνία «δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση του. Στον τομέα που καθορίζεται από τη συμφωνία, «το αλβανικό δίκαιο εφαρμόζεται, παράλληλα με το ιταλικό δίκαιο, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. 


Η Μελόνι και ο Ράμα υποστήριξαν τη συμφωνία, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και την αντίθεση που εξέφρασαν ντόπιοι κοντά στα προτεινόμενα κέντρα.


Στην Ιταλία, στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μελόνι, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι για την επικύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο ειδικό σχέδιο νόμου. Άλλαξε, δηλαδή, την αρχική της θέση, βάσει της οποίας θεωρούσε ότι ήταν αρκετή μια απλή συζήτηση στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης. 

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny