Στον τέταρτο μήνα εισέρχεται πλέον ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, που συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα διαπράττοντας μαζικά και με κραυγαλέα ατιμωρησία εγκλήματα πολέμου στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας...
Τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της με τις πληροφορίες να αναφέρουν πυροβολισμούς και εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο βομβαρδισμός συγκέντρωσης με drone στην πλατεία Μαρτύρων στην Τζενίν είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα - τουλάχιστον έξι σύμφωνα με το Al Jazeera. Ανθρώπινα λείψανα είναι διάσπαρτα στον τόπο της επίθεσης και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πόλης. Ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο βομβάρδισε τον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά δεν αναφέρθηκαν άμεσα θύματα. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα υπέστη ζημιές από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Παράλληλα, νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν την Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλέον επίκεντρο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA να μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκαρί, υποστήριξε χθες βράδυ πως «εξαρθρώθηκε» η «στρατιωτική δομή» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και πως επικεντρώνεται πλέον στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, προσθέτοντας όμως πως στοιχεία της οργάνωσης συνεχίζουν να επιχειρούν στη βόρεια Γάζα, παρότι «χωρίς δομή και χωρίς διοικητές».
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουμε επιτύχει (σ.σ. τους καθορισμένους στόχους)», που είναι «η εξάλειψη της Χαμάς, η ανάκτηση των ομήρων και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», επανέλαβε χθες βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην πλατεία Χαμπιμά του Τελ Αβίβ, καλώντας να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας «κατάπαυση του πυρός» και σε ένδειξη υποστήριξης στην Παλαιστίνη.
Στο 1% του πληθυσμού ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Συνολικά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.722 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και 58.000 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.
Χθες Παλαιστίνιοι ενταφίαζαν χθες πτώματα, τα οποία είχαν ξεθαφτεί αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις εκεί στα τέλη Οκτωβρίου. Μέσα σε σύννεφο μύγες, περίπου δέκα άνδρες, με γάντια και χειρουργικές μάσκες, ενταφίασαν ξανά τα λείψανα σε νεκροταφείο της Γάζας. «Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως είχαν ξεθαφτεί πτώματα», σχολίασε ένας.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα κι ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 1,9 εκατ. ανθρώπους -το 85% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ-, που δεν έχουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ούτε ιατρική περίθαλψη, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία στον θύλακο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Σε βαθμό που η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου και απελπισίας», απόλυτα «ακατάλληλο για να ζει κανείς», όπως συνόψισε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία στη Μέση Ανατολή
Και ενώ ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πιο ορατός από ποτέ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει σήμερα στην Ιορδανία τη διπλωματική του περιοδεία στη Μέση Ανατολή, επιθυμώντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα εξαπλωθεί η σύγκρουση και θα αποφευχθεί «ένας ατελείωτος κύκλος βίας», όπως δήλωσε χθες από τα Χανιά.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιούσουν τους δεσμούς τους, την επιρροή τους, τις σχέσεις τους με κάποιους εμπλεκόμενους παράγοντες ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος των πραγμάτων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. Αναφέρθηκε μάλιστα στον «ζωτικής σημασίας» ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση, αφού συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και θα επισκεφθεί κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Το όσα θα ακολουθήσουν την περίοδο μετά τον πόλεμο -η ανοικοδόμηση και η διακυβέρνηση της Γάζας- επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού με τους Άραβες εταίρους του, αν και αυτοί σε αυτό το στάδιο ζητούν πρώτα απ’ όλα εκεχειρία.
Μετά την Ιορδανία ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβητή στην εκεχειρία που συμφώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου Ισραήλ και Χαμάς. Ο Μπλίνκεν θα ολοκληρώσει την ημέρα του στο Αμπού Ντάμπι, προτού επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όπου αναμένει, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι συνομιλίες «δεν θα είναι εύκολες».
Μπορέλ: Να βρει άλλον τρόπο το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς
Ο Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες από τον Λίβανο, όπου έκρινε πως είναι «απόλυτα απαραίτητο» να αποτραπεί το ξέσπασμα περιφερειακής σύρραξης, ότι «το Ισραήλ έχει διακηρύξει πως στόχος του είναι να εξαλείψει τη Χαμάς. Πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να εξαλειφθεί η Χαμάς, που δεν προκαλεί τόσους θανάτους» μεταξύ των αμάχων.
Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτόξευσε χθες δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, μια επίθεση την οποία χαρακτήρισε «πρώτη απάντηση» για τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στη Βηρυτό την Τρίτη.
Από την αρχή του πολέμου, οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τον ισραηλινό στρατό είναι σχεδόν καθημερινές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 181 ανθρώπους στον Λίβανο, ανάμεσά τους 135 μαχητές του σιιτικού ένοπλου κινήματος, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η ένταση έφτασε στην κορύφωσή της μετά τον θάνατο σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ του υπαρχηγού της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολά. Η «προκαταρκτική ανταπόδοση» του σιιτικού κινήματος, προσκείμενου στο Ιράν και συμμάχου της Χαμάς, ήταν η εκτόξευση ομοβροντίας 62 ρουκετών εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης.
Στη Συρία και στο Ιράκ, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί αλματωδώς από τη 17η Οκτωβρίου, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, έχουν πολλαπλασιάσει τα πλήγματα με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.