Για τις 18 Μαρτίου 2024 και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ορίστηκε να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά του συλλόγου Τέμπη 2023 για το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ο σύλλογος των συγγενών των πληγέντων, με εκπρόσωπο την πρόεδρο Μαρία Καρυστιανού (ένθετη φωτο) είχε καταθέσει την αναφορά προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας την αρωγή του, εν μέσω της γενικευμένης πλέον συζήτησης, για την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, καθώς και τον χειρισμό της υπόθεσης του δυστυχήματος από τις δικαστικές Αρχές και την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας από τους λίγους πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη της Ε.Ε. ή κάτοικο κράτους-μέλους ατομικά ή από κοινού με άλλους να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέμα που εμπίπτει στους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον αφορά άμεσα.
Οποιαδήποτε επιχείρηση, οργανισμός ή φορέας με έδρα την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί, επίσης, να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς, το οποίο εγγυάται η συνθήκη. Οι αναφορές μπορεί να έχουν μορφή παραπόνου ή αιτήματος και να αφορούν ζητήματα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος. Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την ευκαιρία στις 14 Φεβρουαρίου 2024 να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, τα συνεχή εμπόδια που βάζουν η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία στον αγώνα τους για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.
Η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Καρυστιανού στον απόηχο και των τελευταίων αποκαλύψεων για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος -σύμφωνα με την αποκάλυψη της «δημοκρατίας»- είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών και εργαζομένων με τον πλέον επίσημο τρόπο, στηλίτευσε το γεγονός ότι το κράτος φρόντισε άμεσα να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
«Πρέπει να είναι η ταχύτερη κρατική δράση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, μέσα σε τρεις ημέρες βρέθηκαν τα χρήματα -650.000 ευρώ-, ο εξοπλισμός, τα εργατικά χέρια, και συνέβη το θαύμα. Και μόνο σαν θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεδομένης της απίστευτης καθυστέρησης σε όλες τις άλλες διαδικασίες που αφορούσαν τον σιδηρόδρομο και όχι μόνο» τονίζει χαρακτηριστικά.