Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, τάζοντας μέτρα –που είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ ...καθυστερημένα– μπροστά στην πίεση που αισθάνεται από τη διόγκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου, το μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να οξύνει με ακραία συγκρουσιακό τρόπο το άλλο μέτωπο που έχει ανοιχτό, αυτό με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα και όσους αντιδρούν στην εμμονή του με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (η οποία καταστρατηγεί το Σύνταγμα), τόσο με τη σκληρότητα της αστυνομικής καταστολής όσο και με τη σκληρότητα της ρητορικής του.
Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, εκτόξευε απειλές χθες προς τους πρυτάνεις (με αφορμή τη στάση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που είπε «Οχι» στην εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα, σημειώνοντας ότι «δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων»), λέγοντας ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές», το μέγαρο Μαξίμου επιδιδόταν σε ευθεία μετωπική σύγκρουση κατά της Αριστεράς, σε μια προσπάθειά απονομιμοποίησης της ίδιας και των ιδεών της, κατά το περιβόητο δόγμα Βορίδη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε ευθεία επίθεση προς την Αριστερά, κάνοντας λόγο για «διαχρονική προσπάθεια του χώρου της Αριστεράς να δημιουργήσει προβοκάτσιες» και προσθέτοντας: «Εκεί επενδύουν. Εκεί χτίσανε καριέρες, αυτός είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής. Μην κοροϊδευόμαστε, αυτό επιδιώκουν διαχρονικά. Τη δημιουργία έντασης και ενδεχομένως και κάποιων περιστατικών που μπορεί να οξύνουν την κατάσταση. Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο της προπαγάνδας της Αριστεράς. [...] Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα συνεχίσουμε τις επεμβάσεις όπως προβλέπει ο νόμος, όποτε καλούνται οι Αρχές».
Οι δηλώσεις αυτές του μεγάρου Μαξίμου δεν στρέφονται πλέον μόνο κατά των φοιτητών, τους οποίους ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει προ ημερών με ληστές(!), αλλά στρέφονται μετωπικά κατά του πολιτικού χώρου της Αριστεράς, ακολουθώντας τη γνωστή προσπάθεια της κυβέρνησης να τον απονομιμοποιήσει. Προσπάθεια που έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού τόσο με τις γνωστές δηλώσεις του σημερινού «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού στη Βουλή Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήριζε τις ιδέες της Αριστεράς «ελαττωματικές» και είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για «να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», όσο και με τις περιβόητες δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Politico (Ιούνιος 2017), ο οποίος υποστήριζε ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», προσφέροντας έτσι τότε ένα πρώτης τάξεως ξέπλυμα στην ακόμα υπόδικη εκείνη την περίοδο Χρυσή Αυγή. Η τακτική αυτή λοιπόν απέναντι στην Αριστερά βλέπουμε να επιστρέφει και σήμερα από την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να αποπροσανατολίσει από το γεγονός της καταστρατήγησης του Συντάγματος.
Οσο για το μέτωπο με τους αγρότες, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιπλωθεί από την αρχική γραμμή που είχε εκφραστεί από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, περί κομματικής υποκίνησης των αγροτικών κινητοποιήσεων, και προσπαθεί πλέον να κατευνάσει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου με καθυστερημένα ημίμετρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες ουσιαστικά προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινώσει νέα μέτρα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία, δηλώνοντας ότι θα αναπτύξει «πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα». Την ίδια ώρα εντείνεται και η εσωκομματική κριτική για τη διαχείριση του ζητήματος των αγροτών. Μετά τη σφοδρή σχετική κριτική του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΑΝΤ1) αξιολόγησε, μεν, θετικά τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο μπλόκο αγροτών της Βόνιτσας, όμως άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση για καθυστέρηση στο θέμα της αναστολής πληρωμών στο ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών