Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι με τον Λευκό Οίκο να προαναγγέλλει επιπλέον επιχειρήσεις και τους Χούθι να προειδοποιούν με αντίποινα • Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Μπαρουταποθήκη» έτοιμη να εκραγεί η Μέση Ανατολή μετά και την τρίτη κατά σειρά αμερικανοβρετανική επιχείρηση με αεροπορικά χτυπήματα κατά στόχων των Χούθι, με τους αντάρτες της Υεμένης να ορκίζονται αντίποινα.
Μπορεί οι επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες ΗΠΑ και Βρετανίας στην ευρύτερη περιοχή να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» που έχει ανάψει μετά την 7η Οκτωβρίου και τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα, όμως ο Λευκός Οίκος προαναγγέλλει νέες επιχειρήσεις.
Ο σύμβουλος Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ξεκαθάρισε, σήμερα, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν τα μονομερή χτυπήματα ως απάντηση στον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία, αλλά και αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι με το βλέμμα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ανέφερε ότι «αυτή ήταν μόνο η αρχή της απάντησής μας και υπάρχουν κι άλλα βήματα που θα γίνουν, κάποια που θα φανούν και κάποια που δεν θα είναι ορατά. Δεν θα το περιέγραφα ως ανοιχτή στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Σάλιβαν, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χτυπήματα και εντός ιρανικής επικράτειας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη «να αντιμετωπίσει ό,τι και να πράξουν οι ένοπλες πολιτοφυλακές».
Απάντηση ετοιμάζουν οι Χούθι
Νωρίτερα, σήμερα, οι αντάρτες της Υεμένης προανήγγειλαν ανταπόδοση στα αμερικανικά και βρετανικά αεροπορικά πλήγματα κατά δεκάδων στόχων στην Υεμένη.
Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 48 επιθέσεις στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι «τα χτυπήματα δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και συνέπειες».
Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές, πάντως, παραμένουν διχασμένοι για το εάν θα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα θα επιφέρουν καίρια πλήγματα στην στρατιωτική και πολιτική ισχύ των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς η οργάνωση είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη και οπλισμένη.
Καταδίκη ήρθε και σήμερα από την Τεχεράνη με τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν να δηλώνει «δεν θέλετε να δοκιμάσετε την οργή της περιοχής. Η ασφάλεια του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης και της Παλαιστίνης είναι η ασφάλεια όλης της περιοχής».
Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα κι ενώ Χαμάς και Ισραήλ κρατούν κλειστά χαρτιά σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για εκεχειρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει ξανά στην περιοχή με στάσεις σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Δυτική Όχθη.
Επισήμως ο Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει κυρίως θέματα της Γάζας με την ανθρωπιστική βοήθεια να είναι σε πρώτο πλάνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που πήρε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της, περιλαμβανομένων Αμερικανών ομήρων, και μια ανθρωπιστική παύση που θα τη συνοδεύει, είπε ο Σάλιβαν.