Μία κοινοβουλευτική ερμηνεία που θα μνημονεύεται για χρόνια επιφύλασσε η Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, επιστρατεύοντας τεθλιμμένο ύφος, «τρεμάμενο τόνο φωνής», όπως σχολίασε δηκτικά ο Χρήστος Γιαννούλης, αλλά καμία αυτοκριτική για τις πρακτικές συγκάλυψης που ακολούθησε ως αντιπρόεδρος της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε στην αρχή του κοινοβουλευτικού της… μονόπρακτου η ανεπιθύμητη από την οικογένεια Πλακιά που έχασε τρία παιδιά στη σιδηροδρομική σύγκρουση βουλευτής Τρικάλων με τη ΝΔ, η οποία αναγκάστηκε να μη δώσει το «παρών» στην παρέλαση που διεξήχθη στην εκλογική της περιφέρεια.
«Έχω αναρωτηθεί αν υπάρχει ελπίδα για αυτόν τον πολύπαθο λαό και τη ξεχωριστή και όμορφη και τόσο παράξενη -κατά τον Οδυσσέα Ελύτη -πατρίδα» είπε και πρόσθεσε πως μια από τις σημαντικότερες αιτίες που «καταδυναστεύουν το έθνος μας» είναι η δημαγωγία που «φθείρει την ορθολογική συζήτηση».
Συνεχίζοντας να διατυπώνει βαρύγδουπα σχήματα, η κ. Παπακώστα – Παλιούρα επισήμανε τον κίνδυνο του λαϊκισμού και εξήγησε πως πρέπει «να κρούσουμε το καμπανάκι υφαρπαγής συνειδήσεων και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας». «Κάποιοι σήμερα παίζουν και πάλι τα ρέστα τους. Όμως, όσο κι αν γνωρίζουμε ότι η τραγική υπόθεση των Τεμπών είναι ένα πολυπαραγοντικό δυστύχημα, από σύσσωμη την αντιπολίτευση χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παίγνιο» κατηγόρησε.
Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος της Εξεταστικής που δεν κάλεσε σειρά κρίσιμων μαρτύρων, εμπαίζοντας τη μειοψηφία και τους συγγενείς των θυμάτων με το ψεύδος περί «ανοιχτού καταλόγου μαρτύρων», υποστήριξε ότι εκτέλεσε τα καθήκοντα της «με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης». «Είμαι βέβαια πως η πολιτική πορεία του καθενός και της καθεμιάς θα κριθεί όταν έρθει η ώρα από το αξιακό του σύστημα, το ήθος και την αξιοπρέπεια του» κατέληξε μάλλον προφητικά.