Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Μάστιγα η ακρίβεια...

 
Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ε.Ε...

Ο «Γολγοθάς» των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια η οποία «τσακίζει» τον καθημερινό οικογενειακό προϋπολογισμό! Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τόσο περισσότερο πλήττεται η αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών, τα οποία εξ ορισμού είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισης.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η κατάσταση έχει γίνει καθεστώς στην χώρα μας… Θυμίζουμε ότι με όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα κατέγραψε για το 2022 μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 9,7%, ενώ η ΕΕ είχε αύξηση 7,6%. Το 2023 η Ελλάδα είχε ετήσιο  πληθωρισμό 4,2%, ενώ η ΕΕ 3,7%. Και στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει για 8ο συνεχόμενο μήνα πάνω από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις επιχειρήσεις» έκανε λόγο για ανατιμήσεις 30% που αναμένεται να περάσουν στην αγορά ενόψει εορτών. Ως αιτίες κατέδειξε το ενεργειακό κόστος αλλά και τις ατελείς λειτουργίες της αγοράς.

Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν μήνα με το μήνα όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τρόφιμα, καθαριστικά, οπωροκηπευτικα.

Αρχές βέβαια του περασμένου μήνα το κράτος φαίνεται ότι παρενέβη με μια σειρά νέων μέτρων στα ράφια των σουπερ μάρκετ, τα οποία προς ώρας φαίνεται να μην αποδίδουν τα μέγιστα αφού σύμφωνα με δηλώσεις  του Διευθυντή του Ινστιντούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Λευτέρη Κιοσέ, «η εικόνα που έχουμε τόσο από τα σούπερ μάρκετ όσο και από τα δικά μας στοιχεία είναι ότι έχει φρενάρει η αύξηση τιμών σε κάποιες κατηγορίες, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά. Έχουμε και τις πρώτες μειώσεις. Στις υπόλοιπες κατηγορίες έχουν πάρει αυξήσεις. Συγκεκριμένα στο 2,75% είναι η αύξηση που καταγράψαμε για τον Φεβρουάριο και θέλουμε να πάμε στο μηδέν».

Την ίδια ώρα πανάκριβα πληρώνουν και την βενζίνη οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα, καθώς τόσο η τιμή της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης στην ελληνική αγορά, κινούνται ανοδικά και σε κάποιες περιοχές της χώρας, ειδικά στα νησιά έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Έτσι λοιπόν τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων δεν φθάνουν ούτε για να βγάλουν τις 15 ημέρες του μήνα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και η τελευταία έρευνα της Eurostat η οποία επισημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2023 στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., όσο ήταν δηλαδή και το 2022 ή 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα μικρότερη αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες έχουν μόνο οι Βούλγαροι, ενώ οι Πορτογάλοι έχουν αγοραστική δύναμη στο 83% της ΕΕ, η Ισπανία στο 89% και η Ιταλία στο 97%. Από την άλλη όμως το επίπεδο τιμων  βρίσκεται στο 88,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι οποίες βασίζονται σε αντικειμενικά χαρακτηριστικά με τις χώρες να εξετάζονται επί των ίδιων κριτηρίων, συγκλίνουν.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny