Πληθαίνουν οι καταλήψεις και στην Ευρώπη...
Οι αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, όχι μόνο δεν κοπάζουν, αλλά παίρνουν και μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια κλίμακα.
Μπορεί η αρχή να έγινε στις ΗΠΑ, όμως, πλέον... οι φοιτητές εξεγείρονται σε πολλές χώρες και απαιτούν να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, παρά την καταστολή και την συστηματική εκστρατεία συκοφάντησης.
Η οργή έφτασε στα ιστορικά βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, όπου φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης έστησαν κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να κόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.
Η ομάδα “Oxford Action for Palestine” ανακοίνωσε ότι διάλεξαν επίτηδες το σημείο όπου βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας (σημαντικός τουριστικός προορισμός εντός των εγκαταστάσεων), καθώς συμβολίζει τη σχέση που είχε η Οξφόρδη με την εποχή της αποικιοκρατίας.
Οι διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου, διακοπή των σχέσεων με ισραηλινές επιχειρήσεις και την υποστήριξη σχεδίων χρηματοδότησης για επισκευές και ανακατασκευές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Γάζα.
Εκφράζουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές ανά τον πλανήτη.
Στο Κέμπριτζ οι φοιτητές έστησαν καμπ έξω από το King’s College στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας από τη διοίκηση του ιδρύματος να αποκαλύψει και να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Στη βελγική Γάνδη φοιτητές κατέλαβαν τμήμα του πανεπιστημίου το πρωί της Δευτέρας και ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς και να αναλάβει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Οι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν «υποκρισία» από το πανεπιστήμιο όσον αφορά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη βιωσιμότητα, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.
Σε επιστολή που εστάλη στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου, οι υπογράφοντες ζήτησαν από το θεσμικό όργανο να περιγράψει δύο «χρονικά δεσμευμένα σχέδια δράσης»: το ένα που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για «διακοπή όλων των συνεργασιών με ισραηλινούς θεσμούς» και ένα άλλο που ορίζει «αποτελεσματική και δεσμευτική δράση για την εφαρμογή των σχεδίων μετάβασης [του πανεπιστημίου] το 2030».
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 φοιτητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου της Γάνδης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 25 καθηγητών, υποστηρίζουν την κατάληψη. Το διοικητικό συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου και ως αποτέλεσμα ξεκίνησε η κατάληψη της πανεπιστημιούπολης σήμερα, Δευτέρα.
Στο Πρίνστον των ΗΠΑ, 17 φοιτητές προχώρησαν σε μια ριζοσπαστική κίνηση ανακοινώνοντας ότι ξεκινούν απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την Παλαιστίνη. Οι αρχές του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους, ενώ παραμένουν σε επαφή με τους διαμαρτυρόμενους και δηλώνουν πρόθυμες να συναντηθούν μαζί τους.