Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, οι μη εγγεγραμμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέρχονται πλέον στους 100, και πρακτικά αναζητούν κοινοβουλευτική ομάδα. Πολλοί εξ αυτών έχουν θέσεις που διαφοροποιούνται με τις συμφωνίες του ΕΚ, σε ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Πράσινη Συμφωνία και την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ...
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου θα υπάρχουν τόσοι πολλοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, κάτι που σημαίνει πως οι μεγαλύτερες, καθιερωμένες κοινοβουλευτικές ομάδες, θα χρειαστούν περαιτέρω συνεργασία μεταξύ τους για βασικά νομοθετικά ζητήματα που θα θέλουν να προωθήσουν, αναζητώντας ευρύτερες συναινέσεις.
Από τους 100, οι 45 είναι μη εγγεγραμμένοι και οι 55 δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική “οικογένεια” του απερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου.
Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, οι μη εγγεγραμμένοι (συντομογραφία NI) είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν εντάσσονται σε κάποια από τις αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες.
Οι ευρωβουλευτές που δεν εντάσσονται σε καμία πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να εντάσσονται σε κάποιο εθνικό ή πανευρωπαϊκό κόμμα, ωστόσο, για να δημιουργηθεί μία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικά κράτη-μέλη. Η συμμετοχή σε κάποια πολιτική ομάδα επιτρέπει τη λήψη επιχορηγήσεων και τη συμμετοχή σε επιτροπές, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει ιδεολογική συνοχή. Κατά βάση οι μη εγγεγραμμένοι προέρχονται από εθνικιστικά – ακροδεξιά κόμματα.
Αυτή τη στιγμή 100 ευρωβουλευτές είναι είτε Μη Εγγεγραμμένοι είτε νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου:
Η ακροδεξιά απειλή
Όπως σωστά παρατηρεί το Euronews σε ανάλυσή του, το σημαντικό μέγεθος και των δύο “ομάδων” θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τη συγκρότηση νέων συνασπισμών, δεδομένων των – κατά βάση – ακραίων θέσεων τους, στο γενικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τον Wouter Wolfs, λέκτορα Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (KU Leuven), “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνήθως λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο όταν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των βασικών ομάδων”.
Η χώρα που θα φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες είναι η Γερμανία, με εκπροσώπους να προέρχονται τόσο από την ακροδεξιά όσο και από την ακροαριστερά.
Συγκεκριμένα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκδιώχθηκε από την ακροδεξιά ομάδα Identity and Democracy, της οποίας ηγείται η Λεπέν, λόγω των διασυνδέσεων του κόμματος που αποδεδειγμένα έφταναν μέχρι το Πεκίνο και τη Μόσχα, αλλά και λόγω νεοναζιστικών απόψεων που διατύπωσαν στελέχη του AfD. Αυτό δεν σημαίνει πως η Λεπέν δεν είναι “φιλοπουτινική”, αλλά το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να κρατήσει ένα πιο “χαμηλό” προφίλ...
NEWS 24/7