

Ο Δημήτρης και η Ελένη Συβρή, άφησαν πριν από λίγα χρόνια πίσω τους την πολύβουη Αθήνα και γύρισαν στο χωραφάκι του παππού Γιώργου στην ορεινή Φίλια της Δυτικής Λέσβου. Κι από τότε, η ζωή τους είναι κυριολεκτικά, λουλουδένια. Βρήκαμε την Ελένη Συβρή, νωρίς το πρωί, την ώρα που επέστρεφε από τους ροδώνες της στο κτήμα τους στη θέση Σταλός της Φίλιας. Εκεί καλλιεργεί μια ελληνική ποικιλία τριαντάφυλλων που έχουν πια τα ιδιαίτερα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα έχουν φυτέψει νέα κλήματα της τοπικής ποικιλίας αλλά και κάποιες συκιές. Στις καλλιεργητικές τους πρακτικές ακολουθούν εξαρχής την αγροοικολογική προσέγγιση και τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το κτήμα τους σε αναβαθμίδες, δεν το αφήνουν να χάνει χώμα και νερό. Στην οικοτεχνία τους πάλι, παράγουν με παραδοσιακές και ήπιες μεθόδους, χωρίς να αφήνουν να απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον. Προϊόντα φυσικά δίχως πρόσθετα, όπως ροδόσταγμα από τριαντάφυλλα, ξύδι με τριαντάφυλλο και πετιμέζι σταφυλιού και σύκου. Καθώς η συλλογή στο χωράφι γίνεται με το χέρι, τόσο […]
* This article was originally published here