Με μια πολύ σημαντική απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών 2.500 γιατρών ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία), ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας. Πρόκειται για την απόφαση 3/2022 με την οποία το ανώτατο δικαστήριο έκρινε οριστικά ότι... παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016).
Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς ήδη από το 2017, όπως τους δικαίωσαν και οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014)...
και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018). Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη και το μισθολόγιο των γιατρών δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των δικαστηρίων με νομοθετική ρύθμιση.Ετσι, το θέμα έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο και οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοστεί επειδή:
α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.
β) Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5, παρ. 5 του Συντάγματος.
Τις αγωγές υποστήριξε το δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Τουτζιουράκη, ο οποίος έκανε λόγο για μη εφαρμοστέες δικαστικές αποφάσεις που «αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του νόμου 4472/2017».
Για τον νόμο αυτό αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκδικάστηκε στις 15.1.2021), ενώ έχει ήδη αποφανθεί σειρά πολιτικών δικαστηρίων επί της ουσίας, τα οποία έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δεκτές αντίστοιχες αγωγές ενάντια στη συνταγματικότητά του.
Ετσι, εκτός του ότι ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις αναδρομικών από γιατρούς του Δημοσίου για περικοπές των μισθών τους, η απόφαση του Αρείου Πάγου καθιστά πλέον αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που θα βελτιώνει το ισχύον μισθολόγιο. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις που συμπαρασύρουν και τα αναδρομικά συντάξεων που εκδόθηκαν με βάση περικομμένους μισθούς...
Γιώτα Τέσση
efsyn.gr