Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει στην ρωσική μπλόφα για πληρωμή σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, καθώς τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ (των αρμοδίων 27 υπουργών Ενέργειας) όσο και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ητοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρνούνται να υποκύψουν προς το παρόν στον εκβιασμό τους καθεστώτος Πούτιν.
Σε συνάντησή τους στις 2 Μαΐου στις... Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι το ρωσικό αέριο θα πληρωθεί σε ευρώ και προσπαθούν να επιδείξουν την ενότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Coreper), θα συζητήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ την Τετάρτη, καθώς οι όποιες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελούν αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προς το παρόν δεν υπάρχουν σημεία συμφόρησης για τις δύο χώρες που επηρεάζονται από τη στάση παράδοσης φυσικού αερίου που αποφάσισε η Ρωσία, δηλαδή για την την Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία σηματοδοτεί άλλη μια καμπή στην τρέχουσα κρίση. Είναι μια αδικαιολόγητη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων και μια προειδοποίηση ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να είναι επόμενο. Είναι επίσης μια προσπάθεια διχασμού της ΕΕ, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε ενισχύοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Η Επιτροπή έχει παράσχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για μονομερή αλλαγή των συμβάσεων, αδικαιολόγητη για εμπορικούς λόγους, και απολύτως αθέμιτη βάσει του εμπορικού δικαίου. Έχουμε εξηγήσει ότι οι πληρωμές σε ρούβλια οδηγούν σε σαφή παραβίαση των κυρώσεων, καθώς παρέχουν περιουσιακά στοιχεία για τις λειτουργίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσιας», υπογράμμισε η Επίτροπος Σίμσον.
Από τις 5 Μαΐου, η ΕΕ θέλει να συγκροτήσει μια ενεργειακή ομάδα δράσης για την παροχή συμβουλών σχετικά με πιθανές περαιτέρω διακοπές της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε πρόσφατα ότι έναν και άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ δεν συμμορφωθούν και ν πληρώσουν σε ρούβλια, η Μόσχα θα διακόψει τον εφοδιασμό τους σε φυσικό αέριο.
Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις, συνεπώς, τα κράτη μέλη δεν θα πληρώνουν σε ρούβλια.
Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της. Μέσα στο 2022 η εξάρτηση μειώθηκε, αλλά η ΕΕ χρειάζεται τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα καθώς δεν υπάρχουν άμεσα εναλλακτικές οδοί τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να αντισταθμίσει πλήρως την απώλειά των ρωσικών πηγών ενέργειας.
Η Επιτροπος Σίμσον αμφισβήτησε την ορθότητα του ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ πληρώνουν ηδη ή σκέφτονται να πληρώσουν σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν γνωρίζει κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ που έχει την πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο.
Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι παγιδεύονται μεταξύ της ανάγκης να μην χρηματοδοτείται πλέον ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της ανάγκης να αποφευχθεί μια νέα οικονομική ύφεση για τους συμπολίτες τους. Οι 27 επιδιώκουν ουσιαστικά να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση που θα τους επέτρεπε να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές ροές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο οι οικονομίες των κρατών - μελων της ΕΕ.
Οι 27 υπουργοί συνομίλησαν και για το ενδεχόμενο της σταδιακής παύσης της αγοράς ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς παρόν.
Μια συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, ώστε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του προς το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι προτάσεις κρατών - μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία., οι οποίες εισάγουν ορυκτά καύσιμα από την Ρωσία και κυρίως αέριο, αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άνθρακα...
protothema.gr