Το παιχνίδι με την μεγάλη απάτη σε μια μικρή τράπεζα... στήθηκε πολύ έξυπνα…Η απάτη στην Attica bank έχει ονοματεπώνυμο και πλέον δεν κρύβεται αφού παρεμβαίνει η δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας θα διερευνήσει εάν η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ πραγματοποιήθηκε σύννομα ή είναι προϊόν απάτης.
Το bankingnews ήταν το μόνο οικονομικό μέσο ενημέρωσης το 2021 που αποκάλυψε την απάτη και με μπαράζ δημοσιευμάτων - μόνο 61 ρεπορτάζ το 2021 για αυτό το θέμα - αποκάλυπτε το μεγάλο κόλπο, την μεγάλη απάτη που πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα την διάσωση της Attica bank αλλά ο τελικός στόχος ήταν πάρτι εκατ… ήθελαν να εκμεταλλευτούν το πτώμα της Attica bank.
Τι ακριβώς συνέβη;
Με βάση την εμπλοκή των μερών στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ όπου εμφανίστηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επενδύει 148 εκατ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ – RINOA περίπου 50 εκατ εκ των οποίων τα 25 εκατ η κυπριακή εταιρία RINOA….
Συνέβησαν τα εξής…
Η αμερικανική εταιρία Ellington διαπιστώνοντας ότι η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα και κρύβει πρόβλημα 720 εκατ ευρώ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου όπως αποκάλυψε το αμερικανικό fund σε επιστολή του στο bankingnews.gr στις 28 και 29 Ιουνίου 2023.
Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ
Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη παλαιό στέλεχος της Εγνατίας τράπεζας και Credicom consumer θυγατρική της Credit Agricole που μετονομάστηκε Praxia Bank και πωλήθηκε μετά την κεφαλαιακή της αποτυχία στην Viva… ως τραπεζική άδεια… επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το πτώμα της Attica bank σε πλήρη γνώση και συνεργασία με τον Θεόδωρο Πανταλάκη τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank.
Στην αρχή η Ειρήνη Μαραγκουδάκη συνεργαζόταν με την Aldridge η οποία πήρε δάνειο 70 εκατ από την Ellington και εν συνεχεία τα έδωσε στην Attica bank...
Και ενώ η Aldridge κατέκλεψε την Attica bank η Ειρήνη Μαραγκουδάκη με ένα μαγικό τρόπο από την Aldridge βρέθηκε στην Ellington στην δανείστρια εταιρία… και εν συνεχεία επειδή οι αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Attica bank είναι ένα πτώμα…κατασκευάστηκε…η RINOA στην οποία δεν έχει καμία μετοχική συμμετοχή η Ellington…
Από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το bankingnews γράφοντας μόνο για αυτές τις συναλλαγές 61 άρθρα προκύπτουν τα εξής…
Εγκέφαλοι του κόλπου απάτη ήταν η Μαραγκουδάκη και ο Πανταλάκης και ειδικά η Μαραγκουδάκη η οποία ήθελε να αποκτήσει τον έλεγχο της Attica bank για να απομυζήσει από την αξιοποίηση των κόκκινων δανείων της χρεοκοπημένης τράπεζας…
Το κόλπο το έστησε με το ΤΜΕΔΕ αφού ο Κ. Μακέδος Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της Attica bank ήξεραν τα πάντα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Attica bank ήξεραν ότι η τράπεζα είχε χρεοκοπήσει αλλά συγκάλυπταν την χρεοκοπία με λογιστικά τρικ, απάτες και μεθόδους Κολομβίας.
Ενημέρωσαν και την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας ήξερε τα πάντα μάλιστα αναφέρουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι «ο Στουρνάρας μας παρότρυνε να το κάνουμε»…
Θα λυθούν γλώσσες… όπως ανέφερε χαρακτηριστικά… κάποιος…
Τι έχει συμβεί όμως πραγματικά;
Η RINOA είναι μια εταιρία ειδικού σκοπού ένα κέλυφος χωρίς καμία δραστηριότητα…
Δημιουργήθηκε από την Ειρήνη Μαραγκουδάκη σε απόλυτη συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ το οποίο συμμετείχε στην απάτη…
Γιατί είναι απάτη θα εξηγήσουμε αμέσως…
Όταν η Ellington είπε στην ΤτΕ και στην Attica bank δεν θα συμμετάσχω στην αύξηση κεφαλαίου… η αύξηση των 240 εκατ τινασσόταν στον αέρα…
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ αλλά και ο ESM που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δώσουν το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου με 148 εκατ σε σύνολο 240 εκατ έθεσαν το εξής προαπαιτούμενο… να υπάρχει στην αύξηση και ιδιώτης επενδυτής…
Η αμερικανική Ellington αποσύρθηκε… και οι ελληνικές τράπεζες δεν ήθελαν να μπλέξουν στην παγίδα μιας χρεοκοπημένης τράπεζας αφού ζήτησαν από τις συστημικές τράπεζες να εμπλακούν…
Τότε ο πραγματικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Attica bank ήταν -17% η τράπεζα ήταν σε default και έπρεπε να τεθεί σε καθεστώς resolution δηλαδή εξυγίανσης… να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα… αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δραματικές συνέπειες για τις τράπεζες, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Τράπεζα της Ελλάδος που εποπτεύει ελάχιστες μικρές τράπεζες…
Για να αποφύγουν την χρεοκοπία της Attica bank και για να ξεγελάσουν τα ευρωπαϊκά όργανα όπως ο ESM και SSM… ενορχήστρωσαν μια απάτη, μια μεγάλη κομπίνα… κακουργηματικού χαρακτήρα…
Στην απάτη αυτή συμμετείχαν η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, ο Θεόδωρος Πανταλάκης τότε διευθύνων σύμβουλος της Attica bank, ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ, ο Κ. Μακέδος Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και η Ellington που δέχθηκε να παίξει σε ένα παιχνίδι απάτης… χωρίς ανάληψη ρίσκου γιατί απλά δεν θα επένδυε ούτε ένα ευρώ…
Έτσι λοιπόν έστησαν το μεγάλο κόλπο…
Κατασκεύασαν μια εταιρία την RINOA αλλά και την Ellington Solutions στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της Ellington πιθανώς για να φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή Ellington Αμερικής και κάποιοι άλλοι που παραδόξως συμμετείχαν και στο διοικητικό συμβούλιο της Attica bank…
Η Ellington Solutions δεν έχει καμία σχέση με την Ellington Αμερικής χρησιμοποίησε το όνομα παραπλανητικά...
Το μέλος της Ellington… είχε αντικείμενο την κλιματική αλλαγή… και ερωτούμε τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με την Ellington Solutions μια συμβουλευτική εταιρία… η απάντηση είναι καμία….
Κεφάλαια δεν υπήρχαν και τότε έβαλαν στο κόλπο το ΤΜΕΔΕ το οποίο συμφώνησε να πάρει δάνειο 24,17 ή περίπου 25 εκατ από την Attica bank υπό τον Πανταλάκη και να το δανείσει στην RINOA η οποία με κεφάλαια της Attica bank συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου και απέκτησε το 8% με 9% της Attica bank…
Επειδή όμως το ΤΜΕΔΕ κατανοούσε ότι αυτό είναι απάτη και υψηλού ρίσκου ήθελε διασφαλίσεις και πήρε μετοχές της Attica bank…. ότι αξία μπορεί να είχαν οι μετοχές μιας χρεοκοπημένης τράπεζας.
Έτσι λοιπόν για να συγκαλύψουν την απάτη κατασκεύασαν ότι ΤΜΕΔΕ και RINOA έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας…
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κόλπο – την απάτη να μην την γνώριζε αρχικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί θα αντιδρούσε ή όταν την πληροφορήθηκε ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία τον διαβεβαίωσε ότι… δεν θα υπάρξει πρόβλημα…
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχε στο κόλπο… 100% γιατί εάν η ΤτΕ δεν ήξερε τίποτε, τότε ως εποπτική αρχή είναι άχρηστοι και πρέπει να παραιτηθούν λόγω ανικανότητας…
Να θυμίσουμε ότι για παρόμοιο λόγο κυνήγησαν μέχρις εσχάτων τον Μιχάλη Σάλλα όταν επιχειρούσε να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου του 2015… και στο τέλος το σύστημα Στουρνάρα… κατηγόρησε τον Σάλλα… και τον απέβαλε από το τραπεζικό σύστημα…
Ενώ η ΤτΕ κατηγόρησε τον Σάλλα επέτρεψε τον Πανταλάκη να δανείσει ένα επενδυτή – μαϊμού που είναι ακόμη χειρότερο…
Στην περίπτωση Σάλλα υπήρχε πραγματικός επενδυτής, εφοπλιστής μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ήταν πραγματικός ο επενδυτής στην Πειραιώς ενώ στην Attica bank ήταν 100% fake…απάτη…
Το αμερικανικό fund Ellington δεν συμμετείχε στην αύξηση των 240 εκατ όπως αποκάλυψε το ίδιο με επιστολή του στο bankingnews αλλά συμμετείχε στο κόλπο όχι μόνο ως διαχειριστής τιτλοποίησης αλλά προσβλέποντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει πάνω του ζημιά και… θα μπορούσε να πάρει δωρεάν την Attica bank με το ελάχιστο κόστος…
Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε ιδιώτης επενδυτής, η RINOA είναι fake εταιρία δηλαδή απάτη…
Η τράπεζα της Ελλάδος το γνώριζε αλλά για να μην υποχρεωθεί να κηρύξει default την Attica bank και την οδηγήσει σε υποχρεωτική εκκαθάριση με δραματικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα… δέχθηκε να γίνει η ΤτΕ συνεργός στην απάτη.
Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη είχε μόνο οικονομικά κίνητρα και ο Θεόδωρος Πανταλάκης ως διευθύνων σύμβουλος πολλαπλά κίνητρα.
Θεωρούμε ότι ο Μακέδος του ΤΜΕΔΕ δεν πήγε να βγάλει χρήματα από την συμμετοχή του στην απάτη αλλά δέχθηκε να γίνει ενεργούμενο και χειραγωγούμενο μιας απάτης… ως δανειζόμενος και δανειστής…
Επίσης θεωρούμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως θύμα απάτης…. αλλά εγείρονται ερωτηματικά οι έμπειροι του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πήραν χαμπάρι την απάτη και εάν δεν την πήραν πότε κατάλαβαν την απάτη… γιατί απάτη έγινε ότι και να υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι.
Επίσης ο Α. Πατέλης ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού... ερωτούμε γνώριζε για την απάτη που είχε στηθεί στην Attica bank ως σύμβουλος και άτυπος υπεύθυνος για τις τράπεζες μετά την πισώπλατη μαχαιριά στον Γ. Ζαββό πρώην υφυπουργό Οικονομικών;
Η δικαιοσύνη και ο αρμόδιος εισαγγελέας ετοιμάζουν έρευνα για την υπόθεση του σκανδάλου – απάτης της Attica bank…. έρχονται ραγδαίες εξελίξεις…
Τι ανέφερε το bankingnews… το 2021 (ένα από τα 61 άρθρα μόνο το 2021)
Ένα από τα 61 ρεπορτάζ του bankingnews για την Attica bank και μόνο για την χρονιά 2021 για το μέγα σκάνδαλο
Οι εξελίξεις στην Attica bank είναι πρωτοφανείς και επιβεβαιώνουν ότι στο σκάνδαλο συνεχίζεται με αρκετά προκλητικό τρόπο.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Ellington η οποία προϋπήρχε στην Attica bank ως επενδυτής σε τιτλοποίηση NPEs και χρηματοδότης μερικώς της Aldridge η οποία αρχικά αγόρασε την τιτλοποίηση και αποχώρησε από την διαδικασία με κέρδη… εμφανίζεται με μια θυγατρική την Rinoa με έδρα την Κύπρο… να αποκτάει το 9,87% της Attica bank μέσω της αύξησης κεφαλαίου κατέχοντας 120,861 εκατ μετοχές ή 24,17 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών ελέγχει το 14,70% ή 179,93 εκατ μετοχές της Attica bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 62,93% ελέγχει 770,360 εκατ μετοχές ή 154 εκατ ευρώ.
Οι δύο μέτοχοι η Rinoa μια κυπριακή εταιρία χωρίς κανένα αντικείμενο, καμία δραστηριότητα πήρε fit and proper, θυγατρική 100% της Ellington και το ΤΣΜΕΔΕ λειτουργούν από κοινού σε συντονισμό οπότε ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα το 24,57% της Attica bank.
Τα ερωτήματα είναι πολλά;
1)Γιατί χρειάστηκε να εμπλακεί μια κυπριακή εταιρία χωρίς κανένα αντικείμενο στην υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank ύψους 240 εκατ ευρώ;
2)Πως μια κυπριακή εταιρία χωρίς καμία δραστηριότητα γίνεται μέτοχος μιας τράπεζας και στην εταιρία αυτή η Ellington Solutions εμφανίζεται ως σύμβουλος.
3)Στην άσκηση δέουσας επιμέλειας εφόσον προκύψουν ζημίες – που θα προκύψουν – από 500-600 εκατ ποιος θα καλύψει αυτή την νέα μαύρη τρύπα;
Λογικά το ΤΜΕΔΕ και η Rinoa η οποία λένε ότι ανήκει στην Ellington - εάν ανήκει τελικά γιατί έχουμε αμφιβολίες - και ποιος είναι ο ρόλος της Ellington Solitions;
Θα γίνουν έτσι τα πράγματα ή απλά θα κληθεί πάλι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημίες;
4)Πως μπορεί να θεωρείται επενδυτής κάποιος που εμφανίζεται να εισφέρει 24,17 εκατ και ταυτόχρονα να σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 150 με 170 εκατ σε μια τράπεζα που δεν θα πετύχει ποτέ κέρδη;
Κάτι άλλο συμβαίνει πολύ πιο ύποπτο.
Εάν αναλύσει κανείς τον ισολογισμό της Attica bank ένα είναι το συμπέρασμα, τραγικό αδιέξοδο.
5)Η τωρινή διοίκηση Πανταλάκη έφερε το οικονομικό αδιέξοδο και την χρεοκοπία της Attica bank πότε θα κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με ποσοστό 62,93% θα συνεχίσει να αποδέχεται στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου αυτόν που οδήγησε στα βράχια την Attica bank;
Επίσης μπορεί να συμμετέχει με αυτή την δομή αυτό το διοικητικό συμβούλιο που συνέβαλλε στην χρεοκοπία της Attica bank;
www.bankingnews.gr