Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στέλνει στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς

 
Η κυβέρνηση Biden αναμένεται σήμερα (7/7) να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, πυρομαχικά διασποράς.

Οι βόμβες διασποράς είναι όπλα που διασπώνται στον αέρα και απελευθερώνουν πολλαπλά εκρηκτικά υποπυρομαχικά ή «βόμβες» σε μια ευρεία περιοχή. Μπορούν να παραδοθούν με αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Οι βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να εκρήγνυνται όταν χτυπούν στο έδαφος και οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά.

Πέρα από την αρχική ζημιά που προκλήθηκε από τα πυρομαχικά κατά την πρόσκρουση, πολλές βόμβες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως.

Έως και το 40% των βομβών δεν έχουν εκραγεί σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ως αποτέλεσμα, οι βόμβες διασποράς, όπως οι νάρκες ξηράς, αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους πολύ μετά τη χρήση τους. Μη εκραγείς μηχανισμοί από βόμβες διασποράς μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ανθρώπους χρόνια ή και δεκαετίες μετά την εκτόξευση των πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει περίπου 260 εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς στο Λάος μεταξύ του 1964 και του 1973. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από 400.000 - ή το 0,47% - έχουν εκκαθαριστεί και τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Reuters. 


Η Γερμανία αντιδράει και επικαλείται τις διεθνείς συμβάσεις 


Πάντως η Γερμανία αντιτίθεται στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Παρασκευή η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.

Οι οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιδρούν σε μια τέτοια κίνηση και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι η Γερμανία, ως ένα από τα 111 κράτη μέλη της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς (CCM), θα πράξει αναλόγως.

Ερωτηθείσα για τα σχέδια των Αμερικάνων, η Baerbock είπε στους δημοσιογράφους σε διάσκεψη για το κλίμα στη Βιέννη: "Παρακολούθησα τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Για εμάς, ως κράτος, ισχύει η συμφωνία του Όσλο" δημιουργώντας ουσιαστικά ρηγμάτωση στη γραμμή που θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ.

Η Baerbock αναφερόταν στο CCM, το οποίο υεγράφη στη νορβηγική πρωτεύουσα το 2008. Απαγορεύει ρητά τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή και τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς.

Επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην τα προμηθεύουν.



ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε θέση για το ζήτημα


Εν μέσω τέτοιων αντιθέσεων, το ΝΑΤΟ έκανε για μία ακόμη φορά τον Πόντιο Πιλάτο για το σχετικό ζήτημα με τον γραμματέα του Jens Stoltenberg να δηλώνει «το ΝΑΤΟ δεν έχει θέση γι' αυτό το ζήτημα», καθώς κάποιοι σύμμαχοι έχουν υπογράψει για την απαγόρευση της χρήσης τους και κάποιοι όχι. «Αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις, όχι το ΝΑΤΟ».

Παρόλα αυτά ο Stoltenberg έσπευσε να κάνει και δηλώσεις συμψηφισμού για την αποστολή των θανατηφόρων πυρομαχικών στην Ουκρανία τονίζοντας ότι: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν βίαιο πόλεμο και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η βαρβαρότητα αντικατοπτρίζεται καθημερινά. Bλέπουμε θύματα και ότι τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. Και η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς για να εισβάλει σε άλλη χώρα. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς για να αμυνθεί». 


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny