Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό “κόμβο” TTF στο κλείσιμο της εβδομάδας κλείνοντας στα 36,41 ευρώ/MWh, μειωμένες κατά 1,13%, ωστόσο σε μηνιαία βάση έχουν “τρέξει” με ποσοστό αύξησης της τάξης του 35%.
Τα επίπεδα που έχουν, ωστόσο, “κατοχυρώσει” τις τελευταίες εβδομάδες είναι τα υψηλότερα εδώ και μήνες, εν μέσω προσκομμάτων στις τροφοδοσίες ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, αν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σημαντικά πληρέστερες απ’ ό,τι συνήθως για τέτοια εποχή του χρόνου, ωστόσο φήμες, αναφορές ή και διαταραχές στην προσφορά και αυξήσεις της ζήτησης δημιουργούν μεταβλητότητα.
Παράλληλα, αναλυτές και εμπλεκόμενοι στην αγορά παρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα για να σταθμίσουν τη μελλοντική κατανάλωση και άρα τις τιμές.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το 2027, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με έκθεση που εγκρίθηκε την εβδομάδα που πέρασε, από το υπουργικό συμβούλιο. Οι προθεσμιακές τιμές στα τέλη Ιουνίου έδειχναν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στις αγορές χονδρικής στα περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας.
Το ρεύμα
Το “μίνι ράλι” αυτό των τιμών αερίου, η αβεβαιότητα, που καταγράφεται διεθνώς σε σχέση με την πορεία τους αποτελούν τα “βαρόμετρα” για τους προμηθευτές ρεύματος, που την Κυριακή 20 Αυγούστου ανακοινώνουν τις τιμές για τον Σεπτέμβρη.
Ήδη, η αύξηση των τιμών αερίου που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω τις χονδρεμπορικές τιμές για τον Σεπτέμβριο, κάτι που, όπως τονίζεται, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, έστω κι αν ο “παράγων ΑΠΕ” λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως “φρένο” στην άνοδο, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ρόλος του με ακρίβεια.
Ανοδικά
Με βάση, πάντως, εκτιμήσεις κάποιες εταιρείες αναμένεται να ανεβάζουν τις τιμές.
Βέβαια, όσες τρέχουν εμπορικές στρατηγικές ή προσπαθούν να προσελκύσουν πελατολόγιο εμφανίζονται διστακτικές στο να προχωρήσουν σε αυξήσεις, καθώς προσπαθούν να κερδίζουν μερίδια, σε μια αγορά που αλλάζει έχοντας μπει σε μια τροχιά συγκέντρωσης και κατάργησης των έκτσκτων μέτρων. Υπενθυμίζεται, ότι αμετάβλητο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κράτησε το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό) για τον Αύγουστο η ΔΕΗ.
Σε σύνολο αγοράς, βέβαια, καταγράφηκαν τιμές ανά κιλοβατώρα ακόμη και κατά σχεδόν 50% φτηνότερες, όπως π.χ. της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που εδώ και μήνες έχει την πιο χαμηλή χρέωση, ή την Elpedison ή την ΗΡΩΝ, ή και την Protergia. Βέβαια και άλλοι “παίκτες” έχουν ανάλογη χρέωση με την ΔΕΗ. Επίσης τους τελευταίους μήνες η επιδότηση ανήλθε σε 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η χονδρική
Σε μηνιαία βάση, πάντως, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ η τιμή χονδρικής είναι λίγο πάνω από τα 93 ευρώ/MWh, συμαντικά χαμηλότερη από αυτήν του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου δεν ευνόησαν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενισχύθηκαν οι εισαγωγές. Έτσι η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Ιούνιο ήταν στο 33,58% και μειώθηκε στο 26,94% τον Ιούλιο. Αντιστρόφως οι εισαγωγές από 14,31% τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 17,77% τον Ιούλιο.
Υψηλή, επίσης, ήταν η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώθηκε σε 35,31% τον Ιούνιο και 37,27% τον Ιούλιο. Αντίθετα η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,58% τον Ιούνιο και στο 6,47% τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο πάντως η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι αυξημένη, λόγω των ανέμων, με παράλληλη μείωση σε κάποιες μέρες του ρόλου του φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Δευτέρα 14/8, οι ΑΠΕ κατείχαν το 46,15%, ακολούθησε το φυσικό αέριο με 22,71% και στη συνέχεια οι εισαγωγές με 12,44%, τα υδροηλεκτρικά με 7,74% και ο λιγνίτης με 5,95%. Πάντως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι τιμές λόγω μειωμένης ζήτησης, αλλά και απόλυτης κυριαρχίας των ΑΠΕ, διολίσθησαν σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους για φέτος.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 13 Αυγούστου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε στα 53,30 ευρώ/MWh ενώ για 5 περίπου ώρες στο διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 περίπου το μεσημέρι η χαμηλότερη τιμή ήταν μηδενική και η υψηλότερη στα 120 ευρώ/MWh.