Σε δύο βάρκες πατάει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα του Αχιλλέα Μπέου και τα όσα ομοφοβικά λέει δημοσίως. Από τη μία... καταδικάζει τα λεγόμενα του επανεκλεγέντος δημάρχου Βόλου και από την άλλη υπογείως τον στηρίζει, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων συμφωνεί με τις ακραίες απόψεις του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι, στην προεκλογική συγκέντρωση που έκανε ο Μπέος, ο βουλευτής του νομού της Ν.Δ. και υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Τριαντόπουλος βρέθηκε στο πλευρό του δημάρχου στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι το κυβερνών κόμμα τον στηρίζει.
Διαφορετική στάση πάντως κράτησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία αρνήθηκε να συνταχθεί με τον ακραίο δήμαρχο, ενώ μέχρι σήμερα εμφανίζεται να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι, εάν δεν υπήρχε η δικαστική δίωξη εναντίον του Μπέου μετά τις ομοφοβικές δηλώσεις που έκανε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη σε πανελλήνια εμβέλεια, το κυβερνών κόμμα δεν θα είχε καταδικάσει με τον τρόπο που καταδίκασε τον δήμαρχο Βόλου.
Χωρίς χρίσμα
Όπως σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες, η Ν.Δ. δεν έδωσε σε κανέναν το χρίσμα στον Δήμο Βόλου, στέλνοντας έτσι – με τον τρόπο της – το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων στο πλευρό του επανεκλεγέντος δημάρχου, ενώ υπενθυμίζουν και τη δήλωση που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αγκαλιάζοντας τον δήμαρχο Βόλου:
«Δεν υπάρχει καταλληλότερος από σένα» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και λίγο αργότερα επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από τις ακραίες συμπεριφορές του Μπέου.
Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυμίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε με επιμέλεια να απαντήσει στις προκλήσεις του Κασσελάκη, όταν ζητούσε από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις τραμπούκικες ενέργειες του Μπέου εναντίον πολιτών. Να θυμίσουμε ότι λίγες μόνο μέρες πριν από τις κάλπες ο δήμαρχος Βόλου είχε βιαιοπραγήσει εναντίον πολίτη, ενώ το ίδιο πράγμα έκανε και ώρες πριν στηθούν οι κάλπες.
Τα ομόφυλα ζευγάρια
Η φοβική συμπεριφορά της κυβέρνησης στο να αντιμετωπίσει τις ακραίες κινήσεις του Μπέου έχει να κάνει τόσο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να φέρει στο τέλος του χρόνου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Το νομοσχέδιο αυτό ήδη έχει φέρει εσωτερικές αντιδράσεις στην κυβέρνηση, καθώς τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εμφανίζονται να διαφωνούν με αυτό το θέμα, ακολουθώντας στην πραγματικότητα τη λογική Σαμαρά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι το εκλογικό σώμα καταψήφισε υποψηφίους που έχουν ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών! Απέδιδαν μάλιστα σε έναν βαθμό και την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του σε κάποιες περιοχές στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα στην κοινωνία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βορίδη και του Πλεύρη, οι οποίοι στάθηκαν απέναντι στην πρόθεση για θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ενώ άσκησαν οξεία κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί τεκνοθεσίας, έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις» και επανέλαβε ότι για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός και πως το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
Καμπανάκι από τον Νικήτα
Παρά τα όσα λέει, πάντως, επισήμως η Ν.Δ., βουλευτές που κινούνται στα κεντροδεξιά του κόμματος, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντέδρασαν έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής της Α’ Αθήνας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πρόσφατες συμπεριφορές του δημάρχου Βόλου με αποκορύφωμα την ομοφοβική επίθεση κατά του Κασσελάκη, απάντησε: «Δεν θέλω να ακούω το όνομα του κυρίου» και «δεν θέλω ούτε καν να αναφέρω το όνομά του».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισήμανε ότι οι φιλοδοξίες του Μπέου δεν σταματούν στην Αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν τον δω να ηγείται ακροδεξιού μορφώματος».
Η αναφορά αυτή του Κακλαμάνη θεωρείται από πολλούς σημαντική, καθώς τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς υπάρχει η άποψη ότι ο Μπέος δεν αποκλείεται να έχει και άλλες επιδιώξεις στο μυαλό του, όπως τη δημιουργία ενός κόμματος με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά. Δηλαδή μελλοντικά να επιχειρήσει να εκφράσει ένα κομμάτι της κοινωνίας που κινείται στην Ακροδεξιά και έχει ομοφοβικές – και όχι μόνο… – απόψεις....
Πηνελόπη Νάσσου
topontiki.gr