Σε μεγάλο βαθμό είναι αποδεκτό ότι πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, ένας τεράστιος αστεροειδής μεγαλύτερος από το Έβερεστ έπεσε στη Γη, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Κόλπος του Μεξικού, ρίχνοντας το πρώτο ντόμινο για μια σειρά καταιγιστικών καταστροφών που τελικά σκότωσαν τα τρία τέταρτα της ζωής στη Γη, μεταξύ των οποίων και τους δεινοσαύρους.
Τώρα, ολοκαίνουργια ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στα καταστροφικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον αστεροειδή. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι τα λεπτά σωματίδια σκόνης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το γεγονός μαζικής εξαφάνισης, αμφισβητώντας προηγούμενες υποθέσεις που είχαν εκμηδενίσει τη σημασία τους.
Ειδικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η πρόσκρουση πιθανόν οδήγησε σε παγκόσμια διασπορά λεπτόκοκκης σκόνης που μπλόκαρε το ηλιακό φως και ξεκίνησε έναν παρατεταμένο "χειμώνα πρόσκρουσης". Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τον "πυρηνικό χειμώνα" αυτό που εκτιμάται ότι θα συμβεί και αν η ανθρωπότητα αυτοκαταστραφεί με μαζική χρήση πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.