...ενώ η Τζαμπάλια κατακλύστηκε από λύματα...
Αεροπορικά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι, οι 18 από τους οποίους μέλη της ίδιας οικογένειας, καθώς χτυπήθηκαν τα σπίτια τους στην Χαν Γιούνις. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν ακόμη και περιοχές στη Ράφα που είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς για τους αμάχους...
Αεροπορικές επιδρομές και ομοβροντία πυροβολικού πραγματοποιήθηκαν επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Ντέιρ ελ-Μπάλεχ και Νουσεϊράτ. Εκτός από τους 35 νεκρούς, περισσότεροι από 60 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Αλ-Άκσα, που ήδη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, οι τραυματίες είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα του νοσοκομείου, αναμένοντας να τους φροντίσουν.
Στη Ράφα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις γύρω στα μεσάνυχτα, ένα στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όπου σπίτι καταστράφηκε, όπου υπάρχουν αναφορές για πολλούς θανάτους και τραυματισμούς. Επίσης, σφοδρές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη συνοικία Σαμπούρα στο κέντρο της Ράφα, περιοχή που είχε περιγραφεί ως ασφαλής για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Κατακλύστηκε από λύματα η Τζαμπάλια
Η κατάσταση είναι τραγική και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, που εξαιτίας των βροχοπτώσεων έχει αρχίσει να πλημμυρίζει και οι δημοτικές υπηρεσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας της βροχής, λύματα εισχωρούν στον καταυλισμό, που φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες. Κάτοικος του καταυλισμού δήλωσε στο Al Jazeera: «Τα λύματα έχουν εισρεύσει στις σχολικές τάξεις. Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε ειρηνικά όπως όλοι οι άλλοι».
Σύμφωνα με τους κατοίκους του καταυλισμού, οι εργαζόμενοι του δήμου δεν μπορούν να παρέμβουν επειδή έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων που επίσης εμποδίζουν την εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών στον καταυλισμό για να λειτουργήσουν γεννήτριες που χρειάζονται απεγνωσμένα.
Σφοδρά πυρά από τον Λίβανο κατά Ισραήλ
Στο μεταξύ, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε περισσότερους από 60 ρουκέτες σε ισραηλινή στρατιωτική βάση, επίθεση-απάντηση στη δολοφονία του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς στη Βηρυτό Σάλεχ Αλ-Αρούρι, όπως είχε προειδοποιήσει, αυξάνοντας τον φόβο για επέκταση της σύρραξής.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τα σφοδρά πυρά που είχαν στόχο το βόρειο Ισραήλ, αναφέροντας ότι απάντησε χτυπώντας έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» που συμμετείχε στις εκτοξεύσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.
Τρεις αφρικανικές χώρες διαψεύδουν διαπραγμάτευση για «μετεγκατάσταση» Παλαιστινίων
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει το σχέδιό του για εκτοπισμό των Παλαιστίνιων κατοίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη γενικευμένη καταδίκη, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με αφρικανικές χώρες όπου θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν οι εκτοπισμένοι.
Ωστόσο, τρεις αφρικανικές χώρες, η Ρουάντα, το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό. Αφορμή για τη διάψευση ήταν αναφορά στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Zman Yisrael ότι οι τρεις αυτές χώρες μπορεί να δεχτούν Παλαιστίνιους τους οποίους το Ισραήλ θέλει να αναγκάσει να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν. Πρόκειται για παραπληροφόρηση η οποία θα πρέπει να αγνοηθεί», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουάντα στη σύντομη δήλωσή του.
ΟΗΕ: Το 85% του πληθυσμού εκτοπισμένοι εντός της Γάζας
Τα στοιχεία για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας, εντός τους θύλακα που έχει έδαφος λίγο μικρότερο (360 τ.χλμ.) από την Άνδρο (380 τ.χλμ.) είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τα 2,4 εκατ. κατοίκους το 85% έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά.
Ο Οργανισμός έχει επισημάνει ότι εξαιτίας του πολέμου, η Γάζα πλέον γίνεται «μη κατοικήσιμη», ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), από αυτά τα 1,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων, πολλοί έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα αναζητώντας ασφάλεια, η οποία δεν είναι εγγυημένη πουθενά στη Λωρίδα.
Αναφέρει η έκθεση:
Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια από αυτούς τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους βρίσκονται καταφύγιο σε 155 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας. Όλες οι εγκαταστάσεις «υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους».
Η περιφέρεια της Ράφα είναι το κύριο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να στριμώχνονται σε έναν εξαιρετικά υπερπληθυσμένο χώρο αφού ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις του στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ντέιρ Αλ-Μπάλα.
Αύξηση παράνομων οικισμών εποίκων
Την ίδια ώρα, προφανώς ενθαρρυμένοι από τις εξελίξεις στη Γάζα και με τις πλάτες του ισραηλινού στρατού που επιχειρεί και μέσα στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί έποικοι, εκτός από τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων κατοίκων, προχωρούν στην κατασκευή οικισμών, πράγμα παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σε έκθεσή της η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now («Ειρήνη Τώρα»), που τάσσεται εναντίον της συνέχισης του εποικισμού στα κατεχόμενα, εννέα νέοι αυθαίρετοι οικισμοί έκαναν την εμφάνισή τους στη Δυτική Όχθη αφότου άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η οργάνωση επισημαίνει ότι η Δυτική Όχθη βιώνει αναζωπύρωση της βίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς και αύξηση των δραστηριοτήτων κάποιων εποίκων με σκοπό την «περιθωριοποίηση» των Παλαιστινίων.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, καθώς επίσης και 490.000 Ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου αλλά αναγνωρίζονται από το εβραϊκό κράτος.
Επίσης, η οργάνωση κατέγραψε ένα ακόμη «ρεκόρ», τη διάνοιξη ή την αδειοδότηση «18 νέων δρόμων» για εποίκους.
«Οι τρεις μήνες του πολέμου στη Γάζα εργαλειοποιήθηκαν από εποίκους για να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο πεδίο και επίσης για να πάρουν τον έλεγχο της Ζώνης C», τομέα της Δυτικής Όχθης υπό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του Ισραήλ όπου είναι συγκεντρωμένοι οικισμοί, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.
Μορφές του κινήματος υπέρ του εποικισμού είναι σήμερα υπουργοί στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάτι που συμβάλλει στη δημιουργία «πολιτικού περιβάλλοντος» ευνοϊκού στην εφαρμογή των σχεδίων ορισμένων εποίκων, τονίζει Peace Now.