Αποκαλύψεις που εκθέτουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθαν στο φως από το έγκριτο περιοδικό Forbes για την στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου «πούλησαν» στο εγχώριο ακροατήριο ως επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης την μεγαλοψυχία του Τζο Μπάιντεν. Εντούντοις, πρόκειται για δώρον άδωρον. Σκοπός του Αμερικανού προέδρου ήταν να παρακάμψει την πεισματική άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει κονδύλια για την Ουκρανία και να στείλει όπλα στο Κίεβο μέσω της χώρας μας.
Με τίτλο Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him (Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να εξοπλίσει την Οκυρανία και το φιλό-Ρωσο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο δεν μπορεί να τον σταματήσει) το Forbes βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού και των αυλικών του είναι εν κενώ και άνευ αντικρίσματος. Συνιστούν, δε, εξαπάτηση του ελληνικού λαού με ψευδείς αναφορές στο μείζον εθνικό θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Οι δωρεές πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα με τον όρο να προσφέρουμε κι εμείς στην Ουκρανία είναι στην ουσία η αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας, το αποκαλοιύμενο Ringtausch.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε 3 περιπολικά σκάφη κλάσης Protector, 2 μεταφορικά αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3, 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και φορτηγά μεταφοράς.
Το υλικό είναι στρατιωτικό πλεόνασμα διαθέσιμο στην Ελλάδα δωρεάν βάσει της νομικής αρχής των ΗΠΑ “πλεονάζοντα αμυντικά είδη” (excess defense articles-EDA). Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα, να τους δώσει μια αξία -πιθανώς μηδενική- και να τα δωρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάβει την μεταφορά τους.
Οι ετήσιες μεταβιβάσεις EDA περιορἰζονται σε 500 εκατ. δολάρια. Δεν υπαγορεύεται από τον νόμο η αξία που αποδίδει ο Αμερικανός πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως “δωρεάν παραχωρήσεις”.
Ως αντάλλαγμα για την γενναιοδωρία τους οι Αμερικανοί επιθυμούν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία» έγραψε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Forbes.
Προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. «Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων Ενόπλων Δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».
Δεν είναι τυχαίο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία για τα όπλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε έγκριση στην Τουρκία να δαπανήσει 23 δισ. δολάρια για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 συστήματα αναβάθμισης για τα παλαιότερα F-16, αλλά και πυρομαχικά για τα μαχητικά.
Η συμφωνία ήταν, επίσης, ανταμοιβή για την Τουρκία που τελικά συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας επιτάχυνε την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.