...μετά το «κανόνι» Ουάσιγκτον κατά Intellexa...
Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, της Αλεξάνδρας Χάμου, της ελληνικής Intellexa και άλλων τεσσάρων νομικών προσώπων είναι ακόμα μια αναγνώριση του σκανδάλου των υποκλοπών με τη χρήση του Predator στη χώρα μας, που επιβεβαιώνει το σύνολο των ρεπορτάζ της... «Εφ.Συν.» και άλλων ερευνητικών ομάδων για τον ρόλο όλων αυτών στη διακίνηση του παράνομου λογισμικού.
Ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί ενδελεχώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με αποκορύφωμα το ψήφισμα-κόλαφο, ενώ αρκετές είναι ακόμα οι εκθέσεις από διάφορες ενώσεις του Τύπου που καταγγέλλουν την καταπάτηση του κράτους δικαίου, αλλά και οι κατηγορίες από ανεξάρτητες αρχές στην χώρα μας, την «ενοχλητική» σύνθεση των οποίων έσπευσε να αλλάξει η κυβέρνηση.
Αλλά η κυβέρνηση που τόσο καιρό αρνείται τις ευθύνες που της αναλογούν κάνοντας λόγο για λάσπη και σε αυτή την περίπτωση κλείνει τα αφτιά σε αυτό που βοά.
Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε αναπάντητο το Μαξίμου που στο μεταξύ ασχολείται μόνο με το δάνειο Κασσελάκη στα κομματικά ΜΜΕ.
«Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;» διερωτάται δηκτικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.
Η αμερικανική επιβεβαίωση του σκανδάλου
Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρεται ότι η εταιρεία Intellexa ανέπτυξε και πούλησε τεχνολογία spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες, αλλά και εξήγαγε το Predator προς αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη,
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
Από την ίδρυσή της το 2019 η Intellexa Consortium έχει εργαστεί ως εταιρεία πώλησης μιας σειράς από επιθετικές εταιρείες που εμπορεύονται spyware και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο μεγάλες εκστρατείες παρακολούθησης.
Η Intellexa Consortium έχει παγκόσμια βάση πελατών.
Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.
Ποιους αφορούν οι κυρώσεις
Τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι:
Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και αρχιτέκτονα πίσω από αυτά τα spyware. Το κονσόρτιουμ αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν, ακόμη και μέσω της Αλεξάνδρα Χαμού.
Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σε Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited.
Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα.
Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ.
Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator.
Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT): Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.
Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία holding για την Intellexa Consortium.
Οι κατηγορίες και οι κυρώσεις
Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.
Οι Ντίλιαν, Χαμού, Intellexa S.A., Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings ZRT, and Thalestris Limited κατηγορούνται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι φέρουν ευθύνη ή είναι συνένοχοι άμεσα ή έμμεσα για κυβερνοενέργειες που προήλθαν από άτομα εκτός των ΗΠΑ και είχαν αποτέλεσαν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία και σταθερότητα της χώρας και πως είχαν σκοπό να προκαλέσουν σημαντική υπεξαίρεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών δεδομένων ή οικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή προσωπικό οικονομικό όφελος.
Στις κυρώσεις που επιβάλλονται περιλαμβάνεται το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών.
Παράλληλα παγώνουν όποια νομικά πρόσωπα ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε ποσοστό 50% στα πρόσωπα που κατηγορούνται. Οικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που έχουν συνδιαλλαγή ή άλλες δραστηριότητες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατονομάζονται μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις ή άλλες νομικές δράσεις...
efsyn.gr