Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Οι χρωστικές στα τρόφιμα ρίχνουν τον δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από τα συνθετικά χρώματα στα τρόφιμα είναι εξίσου βλαβερές με αυτές που οδήγησαν στην απαγόρευση της πώλησης βενζίνης με μόλυβδο και απαιτείται άμεση δράση, προειδοποιούν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είχε δημοσιοποιήσει έρευνα το περασμένο φθινόπωρο, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα συνθετικά χρώματα οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η υπερκινητικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στα χρώματα Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129, Ε211, που χρησιμοποιούνται σε πολλά αναψυκτικά, γλυκά και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η Βρετανική Επιτροπή Τροφίμων (FSA), παρ' όλο που είχε χρηματοδοτήσει την έρευνα, αγνόησε την έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων από την πλευρά των επιστημόνων. Σε πρόσφατη επιστολή του προς την επιτροπή, ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Τζιμ Στίβενσον, υπονόησε ότι, όπως είχε αποδειχθεί και με τον μόλυβδο, τα συνθετικά χρώματα μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά. «Η γνώση που έχουμε για τα χρώματα είναι ανάλογη με αυτήν που υπήρχε για τον μόλυβδο και τη σχέση του με τον δείκτη νοημοσύνης. Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ..........

Ολο το άρθρο διαβάστε εδώ


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny