Υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές φαίνεται πως βρίσκεται τελικά ο ανώτατος Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν για την υποψία εις βάρος του ότι είναι συνεργάτης της Βάγκνερ και δρα κατά του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ο... «Στρατηγός Αρμαγεδδών» όπως είναι γνωστός ηγείτο των ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και θεωρείται ένας από τους ικανότερους στρατιωτικούς της περιόδου στη Ρωσία. Η τύχη του αγνοούνταν από το Σάββατο, οπότε σημειώθηκε το επεισόδιο μεταξύ Βάγκνερ και Κρεμλίνου, με το τελευταίο να έχει υποψίες ότι υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον αρχηγό του μισθοφορικού στρατού Γεβγκένι Πριγκόζιν και πως ο Σουροβίκιν γνώριζε για την επικείμενη ανταρσία -και ενδεχομένως συνέβαλε σε αυτή μέσα από το ρωσικό στρατό.
Το Κρεμλίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους συμπαθούντες της Βάγκνερ και διεξάγει ταυτόχρονα ένα κύμα εκκαθαρίσεων στα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού σε μια προσπάθεια του ίδιου του Πούτιν να «σφίξει» τα λουριά εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και να ανακτήσει το χαμένο του κύρος μετά την ανταρσία της ομάδας του Πριγκόζιν. Η αναφορά για τη σύλληψη του Σουροβίκιν βασίζεται σε πληροφορίες που έλαβαν οι FT από τρία άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, αναφέρεται στο δημοσίευμα
Διαψεύδει την είδηση η κόρη του
Το δημοσιεύματα που θέλουν τον πατέρα της κρατούμενο των ρωσικών αρχών έσπευσε να αποδομήσει ωστόσο η κόρη του Βερόνικα Σουροβικίνα. Με ανάρτηση στο κανάλι της Telegram τόνισε ότι κανείς δεν έχει συλλάβει τον Σουροβίκιν και ότι «είναι εντάξει».
Ο Σουροβικίνα υποστήριξε ότι «δεν συνέβη τίποτα με τον Ανώτατο Διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων», τονίζοντας ότι δεν συνελήφθη και ανέφερε περαιτέρω ότι «όλοι είναι στους χώρους εργασίας τους». Πρόσθεσε ότι ο στρατηγός «δεν εμφανιζόταν ποτέ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε μέρα και δεν έκανε [τακτικές] δημόσιες δηλώσεις». Η σύζυγος του στρατηγού αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για τη σύλληψή του.
Την πληροφορία διαψεύδουν και δύο πηγές κοντά στο Ρωσικό Γενικό Επιτελείο και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), σύμφωνα με το ανεξάρτητο ερευνητικό πρακτορείο Important Stories (IStories). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη αρνήθηκαν ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με τη συμμετοχή του στην πρόσφατη ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ.
Οι πηγές διέψευσαν τη σύλληψή του και δήλωσαν ότι ο στρατηγός δεν κρατείται αυτή τη στιγμή στο κέντρο κράτησης Λεφόρτοβο της Μόσχας, όπως τον θέλουν ορισμένα δυτικά δημοσιεύματα. Διευκρίνισαν ότι ο Σουροβίκιν όντως ανακρίθηκε, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον εξαφανισμένο στρατηγό, παραπέμποντας για απαντήσεις στο Υπουργείο Άμυνας.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε τη μέρα της ανταρσίας ο Σουροβίκιν έκανε έκκληση στον Πριγκόζιν να γυρίσει πίσω. Στο απόσπασμα έδειχνε εξαντλημένος και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε υπό απειλή. Έκτοτε ξεκίνησαν οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ερωτηθείς αν ο Σουροβίκιν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι ο Πούτιν ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και επομένως είπε ότι η ερώτηση αυτή αφορά το υπουργείο Άμυνας το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση.
Ερωτήσεις σχετικά με «τις δομικές μονάδες εντός του υπουργείου», είπε ο Πεσκόφ, θα πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς επίσης από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο μπορεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τον Σουροβίκιν ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, δυστυχώς όχι. Σας προτείνω να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας, είναι δική του αρμοδιότητα».
Όσον αφορά την τύχη του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκεται ο αρχηγός της Βάγκνερ.
Οι υπόλοιποι αγνοούμενοι στρατηγοί
Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο ο Σουροβίκιν που έχει εξαφανιστεί σε αυτή τη φάση, αλλά φαίνεται ότι σημαντικά πρόσωπα των ανώτατων κλιμακίων της στρατιωτικής ιεραρχίας επίσης αγνοούνται μετά την σύντομη ανταρσία της Βάγκνερ με στόχο την ανατροπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, εν μέσω της προσπάθειας που καταβάλλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανακτήσει το κύρος του.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ δεν έχει εμφανισθεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε την παράδοση του Γκερασίμοφ. Ούτε έχει μνημονευθεί σε ανακοινώσεις Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετά τις 9 Ιουνίου.
Ο 67χρονος Γκερασίμοφ είναι ο στρατιωτικός διοικητής των επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ο χειριστής της μίας από τις τρεις «πυρηνικές βαλίτσες» της Ρωσίας, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές.
Η αγγλόφωνη έκδοση της Moscow Times και ένας στρατιωτικός blogger μετέδωσαν την ίδια στιγμή την πληροφορία ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί, ενώ άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι αυτός και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ανακρίνονται από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας FSB για να εξακριβωθεί η αφοσίωσή τους.
Το Reuters πάντως δεν έχει κατορθώσει να επιβεβαιώσει αν ο Σουροβίκιν όντως έχει συλληφθεί ή εξετάζεται μαζί με άλλους στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.
Κύμα εκκαθαρίσεων σε εξέλιξη;
Το Rybar, κανάλι στο Telegram, που ανήκει σε έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε ότι κύμα εκκαθαρίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με το Rybar, οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να εκκαθαρίσουν μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που επέδειξαν «έλλειψη αποφασιστικότητας» για την καταστολή της ανταρσίας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τμήματα των ενόπλων δυνάμεων δεν έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων της Βάγκνερ κατά τις πρώτες φάσεις της ανταρσίας.
Δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» προ ημερών (26/6) ανέφερε άλλωστε ότι η όλη ιστορία με τη Βάγκνερ ενδέχεται να είναι εξ αρχής μια αφορμή για τον Πούτιν να «σφίξει τα λουριά» και να επιταχύνει ένα -κατά πολλούς αναλυτές απαραίτητο- εσωτερικό ξεκαθάρισμα στην πολιτικο-στρατιωτική ελίτ της Μόσχας.
«Η ένοπλη ανταρσία της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας έγινε το πρόσχημα για μαζικές εκκαθαρίσεις στις τάξεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με το Rybar.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις του στρατεύματος σε μία στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί να επικεντρωθεί στην ουκρανική αντεπίθεση.